Brexit skulle være et startskudd for økt frihandel, ny vekst og en viktigere global rolle, mente brexit-tilhengerne i Storbritannia. Resultatet er blitt det motsatte. Samhandelen mellom Storbritannia og EU har stupt etter den faktiske utmeldelsen i januar i år. Nå er handelen med EU ned hele 59,5 prosent i januar i år i henhold til en melding som NTB har sendt ut. Eksporten fra EU til Storbritannia falt med 27,5 prosent i januar.
Den britiske regjeringen anfører at det er koronaen som har dempet handelen. Men eksportører skylder på nytt papirarbeid for å få varer ut og inn av landet. Se tallene her.
Fiskeeksport er særlig rammet på grunn av veterinærbestemmelsene som har slått inn. Det samme gjelder eksporten av melk og ost har sunket med over 90 prosent mens kylling og rødt kjøtt har sunket med 80 prosent.
Andre mener at dette er bare starten på noe som vil bli mye verre.
Når landet forlot EU ble "finanspasset" inndratt noe som betød fri flyt av penger til og fra finansmarkedet i London City. Nå er det bare fri flyt ut av landet. Det nette beløpet av intet mindre enn en engelsk trillion pund, som er 1000 milliarder pund, har forsvunnet over kanalen for å slå seg ned på fastlandet. Det er i hovedsak banker som har overført penger, ansatte og virksomhet. Dublin i Irland som forble i EU er mest populært. Amsterdam framstår nå som ledende på omsetning av aksjer og obligasjoner. Frankfurt og Paris har tiltrukket seg flere ansatte til tross at språket er vanskeligere. Men språket i finansverden er uansett engelsk. Les mer.
Foreløpig overskygger vaksineringen av befolkningen disse tallene fordi den har vært positiv. Befolkningen har fått lov til å komme tilbake til sine populære puber, riktignok kun utendørs foreløpig. Sånn sett har statsminister Boris Johnsson beholdt en høy popularitet. Labour var en kort stund oppe på samme popularitetsnivå som de Konservative, men har falt tilbake. Deres leder, Keir Starmer, framstår som saklig, kunnskapsrik og presis i sine formuleringer, i sterk kontrast til statsministerens omtrentligheter, små vittigheter og svak mestring av fakta. Men det trumfer ikke vaksineringssuksessen.
Nå herjer en rekke "avsløringer" av statsministerens rolle i regjeringen, et forsøk på å stoppe nedstengning nummer to av landet og at den ble opphevet for tidlig. Ryktene tilsier at han også motsatte seg nedstennging nummer tre og helelr foretrakk at "likene hopet seg opp på lageret". Et annet standhaftig rykte er at han mottok privat støtte til å pusse opp den private delen av statsministerboligen i Downing Street nr. 11 vegg i vegg med nr. 10. Regjeringens budsjett for den slags er 300.000 kroner. Det ble overskredet med rundt 600.000 kroner som først ble finansiert enten av partistøtte eller med hjelp fra rike venner, før han selv opptok et lån for å betale oppussingen.
Den som får skylden for lekkasjene er hans tidligere sjefsrådgiver Dominic Cummings som fikk sparken i fjor høst. Er det hans hevntokt man nå blir vitne til?
Uansett britisk politikk er aldri kjedelig å følge med på, i alle fall så lenge man har en Boris som leder kabinettet. Der sitter han trygt med en komfortabel majoritet i Underhuset og ingen synlige utfordrere. Men det kan jo endre seg.