Brexit: Vil, vil ikke, vil?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Blir det brexitavtale til jul, eller blir det tomt under juletreet til Boris Johnson?

Brexit: Vil, vil ikke, vil?

Brexit-forhandlingene, om det er riktig å kalle dem for det, utvikler seg mer og mer i retning av et prinsesse-vil-vil-ikke-spill. Tåken hviler midlertidig tungt over hva som skjer eller ikke skjer rundt forhandlingsbordet eller PC-skjermene.

Mandag presterte ansvarlig Europaminister Michael Gove å snu på hælen på talerstolen i Underhuset på bakgrunn av en "tweet" fra EUs sjefsforhandler som ville komme til London for "intensivere" forhandlingene.  

Det skjedde etter at Gove i Underhuset først hadde avvist alle tilbud fra EU og nærmeste utstedt en dødsattest på forhandlingene. Nå hadde plutselig EU imøtekommet alle britiske krav, i henhold til Gove.

Men den nye posisjonen til Michel Barnier var ikke fanget opp hos statsminister Boris Johnson som sendte ut en ny erklæring om at det var definitivt slutt med samtaler.

For å ta med litt mer av historien hadde Boris Johnsen i en telefonsamtale for en uke siden med EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen fått løfter om  at EU  ville "intensivere"  forhandlingene. Men i slutterklæringen fra EUs toppmøte forrige torsdag var ordet "intensivere" ikke lenger med sammen med tre ganske ultimative krav. Dermed lukket Boris Johnson på nytt døren.

Mandag tok Michel Barnier inn i igjen ordet "intensivere" overfor sin britiske motpart David Frost og sa at man nå skulle forhandle på bakgrunn av juridiske tekster.

Det skulle skje denne uken via telefon og PC, men med en fridag på fredag. Men også det er blitt brukt fra britisk side som et eksempel på uvilje fra EU-siden som ikke vil bruke alle ukens dager til å forhandle. Boris Johnson hadde også sagt at Barnier kunne holde seg i Brussel siden det ikke var noe mer å snakke om.

Samtidig presser britisk industri på for å få en avtale som i størst mulig grad utelukker nye tollbarrierer. Næringslivets bekymringer betyr tilsynelatende lite for statsministeren selv i disse koronatider hvor den økonomiske veksten fordamper hurtig i takt med den nye nedstengning av viktige storbyer. Det hele virker mer og mer som et ping-pong spill, eller Svarte-Per spill enn seriøse forhandlinger. Her er The Guardians omtale av situasjonen.

Men på fredag kommer det nok en ny versjon,- av den gamle.