Brexit: Nå eller aldri?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Frank Augstein/AP/NTB scanpix Boris fortsetter sitt pokerspill med EU.

Brexit: Nå eller aldri?

I dag møtes partene igjen i brexit-forhandlingene i London til et nytt forsøk på å komme seg videre. David Frost, sjefforhandler for britene, og Michel Barnier for EU-siden har fått en mer og mer vanskelig forhold til hverandre. Signalene fra britisk side er: Nå eller ingen avtale.

Fram til nå de har gått på absolutt sparebluss hvor intet har skjedd. Fortrolige lekkasjer fra anonyme kilder til utvalgte aviser søndag kveld fra kretsen rundt statsministerkontoret,  tilsier at britene vil kreve at forhandlingene avsluttes i løpet av fem uker, hvis ikke blir det ingen avtale. Dette bekreftet statsminister Boris Johnson selv mandag.

 EU skylder på britene for ingen framgang og omvendt, slik at det er ikke å anse som noe nytt.

Rent konkret har man i hemmelighet forberedt ny lovgivning som kan sette den bindende avtalen med EU om Nord-Irland ut av spill. Det dreier seg bl.a. om grensekontroll på britisk side og tollinnkrevning slik at Nord-Irland i realiteten forblir medlem av det indre marked. Lovforslaget er selvsagt "bare i tilfelle" noe skjer.

Problemet er at det er en insternasjonal avtale som ikke kan brytes av den ene parten.

De andre ankepunktene forblir adgang til fiskekvoter i britisk farvann som nå skal "tilbake under kontroll" og at dersom britiske varer skal  bevege seg fritt i det indre marked må man følge EUs regler for arbeidstaker- og forbrukerbestemmelser samt også EUs høye miljøkrav. Det vil ikke britene fordi de skal bli "fritt land" og der har man stått siden forhandlingene startet. I tillegg vil UK gi statsstøtte etter eget hode og ikke følge EU/EØS-regelverket slik Norge må gjøre.

15. oktober skal være den datoen britene mener at da må man se en avtale i hvitøyet, ellers blir det ingen avtale i det hele tatt. Å forlenge fristen utover 31. oktober er ikke aktuelt fra britisk side. Blir det ingen avtale sier Johnson selv at det vil være positivt for landet som vil kunne bli "a global Britain", noe som i beste fall var tilfelle fram til annen verdenskrigs utbrudd i 1939.

Det er høyt pokerspill med mange penger og mye fisk i potten. Vil Boris Johnson bruke et sammenbrudd i forhandlingene som en avledningsmanøver fra hjemlige problemer?  Britisk økonomi er i fritt fall etter koronakrisen med rekordrask økning i statsgjelda. Et brexit-sammenbrudd vil neppe gjøre saken noe bedre.

 Men hvis man kan legge skylda på EU for misæren kan det kanskje redde stumpene?

I politikk er alt mulig, selv om man ikke slipper unna med alt.