Brexit II sitter i garnet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Forhandlingene mellom EU-UK havner snart i fiskegarnet

Brexit II sitter snart fast i garnet

EuroLOggen: Forhandlingene om en ny permanent avtale mellom Storbritannia og EU startet forrige uke og omtales allerede som brexit (sesong) II. Alt nå kan det tyde på at den vil seg fast i garnet, altså fiskegarnet.

Mens man hittil har hørt mest om at det skal være like regler på begge sider av kanalen for ansatte, miljø og forbrukerne, er det nå åpenbart at et av de vanskelige, kanskje aller vanskeligste spørsmålet vil dreie seg om fiskerettigheter.

Det er ikke bare Frankrike som er opptatt av det, men også Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark samt Spania og Portugal som i dag tar opp store deler av den fisken de spiser i britiske farvann.

Det gjør også norske fiskere så Norge vil heller ikke få noen fast fisk på kroken med mindre EU klarer det.

Tallene er ganske dystre sett med EUs øyne dersom de ikke lenger får fiske i den erklærte britiske sonen. Men allerede i dag kan man fastslå at det er et hav av forskjell i tenkemåten.

75 prosent av fiskeflåten i Flandern som ligger ut mot kysten av Belgia kan bare ankre opp i havn dersom de kastes ut. For Danmarks del fanges 40 prosent av fisken som fiskere fra Jylland i britiske farvann. Det samme gjelder for Nederland.

I den belgiske byen Ostende, som har en av de største fiskeauksjoner i Europa kommer 75 prosent av fisken fra britiske vann og i den franske byen Boulogne er det 70 prosent. Det er ikke bare fiskernes arbeid som står på spill, men også en videre verdikjeden i form av bearbeiding.

Flere påpeker at Storbritannia ikke har nok fiskebåter til å ta opp alt selv og at fiske utgjør en svært liten del av britisk økonomi, rundt en prosent bare.

 EU vil ikke kjøpe fisken dersom de ikke får fiske selv.

 Da kan britene måte spise fisken sin  selv til frokost, lunsj og middag og til sin berømte 5 O'clock Tea.