Brexit er koronasmittet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Begge sjefsforhandlerne Michel Barnier og David Frost er koronasmittet. Det meste står på vent, men klokka tikker av gårde

Brexit er koronasmittet

EuroLOggen: Ingen slipper unna. Nå er det de to sjefsforhandlerne på hver sin side av den engelske kanal som har fått påvist koronasmitte. Det er franskmannen Michel Barnier for EU-kommisjonen og det er David Frost for den britiske regjeringen.

Ingen av dem er på sykehus, men forhandlingene som skulle ha begynt nå er innstilt inntil videre. Forsøkene på å kunne ha forhandlingene  på videolenke synes vanskelig siden flere av forhandlerne, et titalls på hver side, har hjemmekontor og kapasiteten på videokonferanser er begrenset. I tillegg komme spørsmålet om sikkerhet mot at samtalen kan overvåkes av land som Kina, Russland, USA og kanskje også EU-landene selv.

Den stramme tidsplanen som den britiske regjeringen la opp til var urealistisk i utgangspunktet og den har nå null troverdighet. Den største partigruppen i Europaparlamentet, den konservative EPP-gruppen har innstendig bedt den britiske regjeringen om å forlenge fristen. Fristen for å forlenge fristen er 31. juni og da kan man kun be om inntil to års forlengelse fra 31. desember.

Men statsminister Boris Johnson, som selv  er smittet og sitter i isolasjon i leiligheten i Downing Street, avviser dette blankt. Britene skal være ute av tollunionen og det indre marked når nyttårsklokkene skulle ha ringt i Big Ben 31. desember. Det vil uansett ikke skje siden klokkeverket er til reparasjon. Men da skulle man etter planen si Good Bye til EU.

Denne uken skulle det også være samtaler på høyt nivå mellom den britiske regjeringen og EU-kommisjonen om hvordan man skal iverksette "enigheten" om en toll/kontroll barriere i det irske hav. Les mer på engelsk.

 

Koronasmitten har økt behovet for inspeksjon og kontroll av dyr og andre matvarer.

Men alt blir bare skjøvet på og hvis man ikke legger om timeplanen vil man risikere at Storbritannia ryker ut av EU uten en avtale. "Brexitmarerittet" ser aldri til å ta slutt for den britiske befolkningen.

For øvrig ser det ut at  Boris Johnson i sin isolasjon har kommet på bedre tanker enn sin forgjenger Margareth Thatcher som sa at det ikke "finnes noe slikt som et samfunn".

Johnson sier at det finnes og synes å sette pris på den trygghet det kan gi.

Se video.