Striden mellom EU og Nord-Irland og Storbritannia ruller videre. Nord-Irland forble en del av EUs indre marked og tollunionen. Det betyr at varer fra "fastlandet" England, Skottland og Wales må tollklareres og sjekkes i forhold til veterinær- og matvareforskriftene i EU. Det samme gjelder andre vegen.
Striden har fått navnet "pølsekrigen" siden den har oppstått etter mangel på speket eller røkt kjøttpålegg og en bestemt pølsetype Nord-Irland. Det har skapt ulike grader av forbannelse særlig blant dem som vil være i union med resten av Storbritannia og ikke i den europeiske unionen.
Nå kjører EU hardt mot britene og sier at de får respektere den teksten de selv har godkjent, Nord-Irland-protokollen. Hvis ikke venter det mere bråk.
Den britiske statsminister befinner seg, nesten som vanlig kan man si, i en vanskelig posisjon. Han prøver å imøtekomme to sterkt avvikende synspunkter samtidig, en typisk politisk spagatøvelse.
Han har hittil hatt en egen evne til å slippe unna denne krevende fysiske øvelsen, men nå ser det vanskelig ut.
Ikke fikk han noe trøst av president Joe Biden som kom på G-7 besøk til vakre Cornwall sør i England, kjent som den britiske riviera, bare betydelig kaldere.
Joe Biden har irsk blod i sine årer og er særlig opptatt av at den nå 21 år gamle Langfredagsavtalen skal opprettholdes i praksis som tar sikte på en fredelig sameksistens mellom katolikker og protestanter, mellom irer og nord-irer.
Dermed har Johnson igjen endt opp et sted mellom to harde fronter, EU og USA på den ene siden og misnøyde nord-irer på den annen side. På toppen må han utsette gjenåpningen av landet i fire uker til, etter at han med brask og bram hadde erklært vaksineseier mot pandemien. Nye mutasjoner har kommet ubeleilig på.
Dermed blir det mindre feirereising for britene, mindre inneservering og en forlenget nedstengning, mens været utendørs kanskje kan ligne en sommer. Intet av det øker populariteten til de som har ansvaret for all elendigheten.
Hans eneste trøst er at han etter sitt tredje ekteskap får oppleve noen få private hvetebrødsdager. De politiske hvetebrødsdager er for lengst over.
Presidenten av EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har sagt følgende om situasjonen:
-Vi skrev hele brexitavtalen på engelsk, slik at britene selv skulle kunne forstå den.
Først etterpå ble den oversatt til EUs øvrige språk.