Brexit: 12. april er det nye 29. mars

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Istock

Brexit: 12. april er det nye 29. mars

Den britiske regjeringen fikk en utsettelse i siste liten før skafottet var neste stopp og galgen var i ferd med å reises. Regjeringen får forlenget sin frist fra 29. mars, gammel brexit-dag, til 12. april den nye og siste (?) brexit-dagen.

Det skjer på vilkår av at det britiske Underhuset vedtar EUs forslag til utmeldingsavtale som allerede er nedstemt to ganger. Hvis tredje gang gjelder og avtalen etter mye sukk og stønn blir godtatt, noen mange tviler på, så vil man få en frist til 22. mai med å få på plass nødvendig lovgivning til at en faktisk utredelse kan starte den 22. mai. Den tredje voteringen skal skje, etter planen, allerede neste uke, dersom talsmannen (stortingspresidenten) går tilbake på sitt utsagn om at man ikke kan stemme tre ganger over samme forslaget.

Den 23. mai starter valget til Europaparlamentet i 27 EU-land hvor UK ikke skal delta.

 

Går denne planen i orden vil man ha en overgangsperiode fram til slutten av 2021 for å få på plass den endelige skilsmisseavtalen med EU og hvordan deres forhold skal bli i årene som kommer. 

Sier Underhuset nei for tredje gang vil landet dermed sette seg selv utenfor uten noen form for avtale om handel og transport. Da venter et forferdelig kaos ikke bare på britisk side, men også på den andre siden av kanalen.

Slik bildet leses i dag synes dette som den mest realistiske utgangen av "brexit-dramaet" som nå har pågått i 1007 dager og netter uten å komme av flekken.

Alternativene synes å være begrenset. Regjeringen kan trekke utmeldingssøknaden sin, artikkel 50, eller den kan skrive ut nyvalg.  Det siste løser ingen problemer og Underhuset vil uansett måtte ha et ord med i laget om man ønsker å trekke utmeldingssøknaden.

Sjelden har så mange arbeidet så lenge med en så viktig sak som ikke har ført noe sted.

Nå mangler det bare mirakler, helst i flertall.

Kontakt