Boris tar en dobbelt sjanse

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Frank Augstein/AP/NTB scanpix Boris Johnson, den slentrende litt unøyaktige politikeren som har et lett forhold til absolutte sannheter.

UK: Boris tar en dobbelt sjanse.

Boris Johnson fikk denne uken flertall for å sette opp folketrygdavgiften ganske kraftig som skal gi mer enn 120 milliarder kroner for å bedre situasjonen i et koronanedslitt offentlig helsevesen. Avgiften skal betales både av arbeidsgiverne og den enkelte yrkesaktive. Dermed brøt han et av sine valgløfter hvor han gjentatte ganger lovet: Ingen nye skatteøkninger, ingen nye skatteøkninger.

Men så ble det slik likevel og det kan være nødvendig i en offentlig sektor som har hatt store ekstra belastninger under koronaepoken som nå ser ut til å være på hell. Les mer.

 

Boris Johnson er kjent for å ha en løsaktig omgang med sannheten og et brutt skatteløfte affiserer ham ikke mye. Han er en gambler av natur og bløffmaker i tillegg og har takket være ulovlig mye flaks, fått tingene dit han ville bl.a. brexit.

Men nå satser han også på et mulig nyvalg så tidlig som i 2023. Etter planen skal neste valg finne sted 2. mai 2024, men nå har et lovforslag åpnet opp for at regjeringen kan skrive ut nyvalg når det måtte passe, det vil si når meningsmålingene blåser regjeringens veg.

Ved å ha denne muligheten kan Boris Johnson igjen finne en viktig sak for landet, heise den til topps i alle sammenhenger og foreta et lynraskt valg i håp om at han kan bli gjenvalgt. Han er kjent for å ta store sjanser i tillegg har han en slentrende stil og mer kåserende talemåte, enn de store statsmannstalene som hans politisk forbilde Sir Winston Churchill ble så kjent for.

Men slik meningsmålingene ser ut til å dag, kan hans komfortable flertall forsvinne ved et nyvalg uten å bli erstattet av et annet. Det heter et "hengeparlament" når de to store Labour og de konservative ikke har rent flertall bak seg, men blir avhengig av de liberale eller skotske eller nord-irske nasjonalister.

Men mye kan skje før det.