boris er tilbake og det er brexit

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Frank Augstein/AP/NTB scanpix Den britiske statsminister Boris Johnson fikk korona, men er tilbake på jobb. Der venter både korona- og brexitutfordringen.

Boris er tilbake, det er også brexit.

Boris Johnson, den britiske statsminister, er tilbake på jobb denne uken etter rekonvalesens fordi han ble smittet av korona. Hans sykefravær unnskyldes selvsagt, men det er en økende kritikk mot at hans tidligere fravær etter at han ble valgt. Først hadde han en lang nyttårsferie sammen med den nye samboeren.

Da han var tilbake var han så opptatt av brexit at regjeringen ikke var nok observant på hva koronaepidemien ville komme til å bety. Dermed iverksatte man tiltak for sent fordi regjeringen hadde sitt fokus andre steder. Først tenkte regjeringen i svensk retning at smitten burde få spre seg i fred og ro for å oppnå "flokkimmunitet". Men når de faglige helsemessige rådene kom i økende og mer  advarende form, ble denne strategien forlatt til fordel for en "lockdown". I mellomtiden hadde smitten spredd seg mye, hvor både statsminister og kongehuset ble berørt.

 I mellomtiden hadde man sagt nei til å delta i et felles innkjøp av antismitteutstyr sammen med EU. Den noe mer sminkede versjonen var at man hadde oversittet fristen.

Nå videreføres den harde linjen inntil videre og noen "loexit", eller gjenåpning, framkom ikke av hans redegjørelse for pressen i går.

Tilbake på jobb er kritikken også snudd, i første rekke fra EUs side. Nå er det liten eller ingen oppmerksomhet om den framtidige avtalen som landet skal ha med EU. EUs sjefsforhandler Michel Barnier, antydet ganske åpenlyst den 24. april at landet nærmest saboterer forhandlingene, og at alt fokus er rettet mot Covid 19.

På det viktige området fisk er man ikke kommet noen veg og hele tiden tikker taksameteret. Det er planlagt et par videomøter i mai og et i juni, men EU forventer intet gjennombrudd. Innen 31. juni må man ta stilling til om man vil utløse en forlenget forhandlingsperide utover  den 31. desember. 

Les mer her

Det har Boris Johnson sagt definitivt nei. Så langt.

Alternativet til en avtale er ingen avtale.

Det sammen med en forlenget koronakrise kan bli i meste laget for en allerede svekket britisk økonomi.