Boris, Biden og brexit

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Drømmen om en omfattende frihandelsavtale med USA er avhengig av hva de blir enige om med EU

Boris, Biden og brexit

Det skulle bli så lett alt sammen for Boris Johnson, en smertefri og rask brexit, en omfattende frihandelsavtale med USA under president Trump og deretter velstand, bare velstand for de Forenede Kongeriker. Så langt ingen rask brexit, en president som klorer seg fast til tapeten i det ovale rom, og en kommende president Joe Biden med irsk familieblod i sine årer.

Troen på Trumps velvilje var like dårlig begrunnet som troen på en enkel brexit.

Nå kan det bli enda verre. Selv om Biden nok er en mer rendyrket og forutsigbar frihandelstilhenger, enn den ustabile Trump, så har Biden et svakt hjerte for Nord Irland.

Boris Johnson har rotet det til for seg med forslaget om en "indre markeds lov for Storbritannia" som er et direkte brudd med skilsmisseavtalen han inngikk med EU, men som nå har gitt ham kalde føtter. Den rokker ved den status Nord Irland skulle få innenfor EUs indre marked og tollunion.

Overhuset tok denne uka ut de mest kritiserte delene av loven, men Underhuset vil ved annen gangs behandling ta de inn igjen, sier Johnson.

Er det noe de fleste med litt innsikt i Bidens politikk mener, så er det at han vil havne på den irske siden av irske sjøen og ikke i renkespillet i Downing Street nummer ti.

Dermed kan drømmen om en enkel og omfattende avtale med USA falle i grus den dagen Biden vil tiltre som landets 46. president, og det må man bare anta at vil skje.

Biden har omtalt Boris Johnson som "en fysisk og mental klone av Donald Trump", samtidig som han husker at Johnson kom med rasistiske bemerkninger om president Obama.

Den irske statsminister tror at Biden vil alliere seg med EU for få Boris Johnson til å gå i knestående.

Brexit derimot passerer den ene tidshekken etter den andre uten at man ser noen avtale. Nå er 15. november siste sjans for EU dersom en avtale skal kunne godkjennes før 1. januar 2021.

Forhandlingene pågår delvis i London og delvis i Brussel, men hverken spørsmålet om fisk eller om UK skal følge EUs regler for helse, arbeid og miljø er løst. Heller ikke spørsmålet om statsstøtte til britiske bedrifter i krise er det enighet om og det er mange etter en ny koronanedstenging.

Landet har nå passert 50000 døde av korona, det høyeste i Europa.

Men britisk julaften, boxing day, er 2. juledag den 26. desember.

Så alt håp er ennå ikke ute.