Alle veger fører til Glasgow.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Kina blir den store elefanten i rommet.

Alle veger fører til Glasgow.

Alle lands toppledere, nesten, drar til Glasgow den første uka i november for å redde verden fra klimakrisen. Det er den gamle industri- og skipsbyggingsbyen Glasgow i Skottland som er blitt utvalgt til å huse COP 26, det 26. møtet i rekken av klimatoppmøter. De skal prøve å finne konkrete løsninger på hva man er blitt enige om i Parisererklæringen fra 2015.

Lyktes man kan man bli sittende igjen med en Glasgowerklæring som kan bli en viktig blomst i statsminister Boris Johnsons knapphull, noe han kan trenge i disse for øvrig trengte brexittider. At valget falt på Glasgow kan også anses som et lite knep for å styrke det konservative partiets rolle i det nasjonalistiske og selvstyrebevisste Skottland.

I alle fall vil den største byen i Skottland fylles med statsledere fra hele verden, ikke minst den amerikanske presidenten Joe Biden, som blir Johnsons viktigste gjest. Men to andre uteblir; den kinesiske presidenten Xi Jinping  og den russiske presidenten Vladimir Putin. Mange tolker deres fravær i retning at man ikke kommer så langt som man egentlig må, om  man skal nå klimamålene. Den andre forklaringen er at mye av ansvaret vil bli lagt på Kina og at Xi Jinping ikke tåler særlig mye kritikk, særlig ikke fra utlandet som oppfattes som innblanding i indre anliggender.

COP26 handler om dette.

Uansett blir Kina den store elefanten i rommet OG som man vil måtte snakke om den.

Nå sier den britiske statsminister at man kanskje ikke når målene bl.a. om å betale 1000 milliarder dollar fra de rike landene til de fattige. Se video.

Men  det kan kanskje  lykkes. Uansett vil byen Glasgow bokstavelig komme på kartet igjen, i det minste på klimakartet. Les mer.