52 sjåførerkrever 16 millioner

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Thomas Günther/Plainpicture/NTB scanpix 52 lastebilsjåfører mener å ha 16 millioner kroenr tilgode

52 sjåfører krever 16 millioner kroner

Et av de mest skandaleomsuste transportselskapene i Norge, Vlantana, møter i disse dager i en privat rettsak i Øvre Romerike Tingrett på Eidsvold. Kravet er fra 52 sjåfører om å få 16 millioner kroner i for lite utbetalt lønn, ca 300000 kroner pr. ansatt. Selskapet, som har sitt utgangspunkt i Litauen, har hatt et egen norsk filial på Gardermoen som ble slått konkurs i mars i 2020. De har virksomhet i store deler av Europa.

Dette er foreløpig enden på en lang, tragisk og snuskete vise hvor de regler som kan omgås nettopp blir det. Det har vært triksing med trekkvogner, dårlig teknisk standard og ikke minst for lav lønn og feil med timelister. Dette toppes med en utpreget fryktkultur i selskapet rettet mot ledelsen som i de siste årene har vært eieren selv fra Litauen etter at en norskdirektør har trukket seg.

Nå er saken til behandling i rettsapparatet og sjåførene har om ikke annet moralsk støtte fra det Norske Lastebileierforbund som har sett seg dørgende lei på illojal og ulovlig konkurranse fra selskaper som ikke følger norske regler og standarder.

Saken mangler ikke på rariteter. En av dem er at den advokaten som fører saken på vegne av selskapet nå, i 2019 sto på den andre siden av skranken og anklaget selskaper for ulovligheter på vegne av to sjåfører. Saken endte med forlik og at advokaten fikk plass i selskapets styre!

I disse dager avviser hun samtlige anklager, anklager som hun selv framsatte i den forrige saken. Men det er tydelig at sorte advokatkaper kan snues etter vinden etter eget forgodtbefinnende, eller hvem som betaler salæret.

Rettsaken er noe av det mest omfattende som har vært reist mot et transportselskap i Norge  og vil vare utover i februar.

Mer.