1. mai uten tog, uten folk

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Demonstranter utenfor EU-bygget i Brussel
1. mai blir annerledes enn vanlig, uten tog.

1. mai med faner og flagg, men uten folk.

1.mai 2020 vil bli den merkeligste markeringen av arbeidernes internasjonale dag kampdag i vår tid, hvis man ser bort fra dem som husker krigsårene 1939-45.

Demonstrasjoner, tog eller torgmøter vil ikke kunne la seg gjennomføre. Alt er overlatt til den digitale fantasien som man først får oversikt over når kvelden senker seg. Les om 1.mai dagens opprinnelse.

Noen steder blir det bilkortesje med radiooverført taler som i Vågå kommune, andre steder blir det "drive-in" markering, mens fantasien vil boble på ulike sosiale media. Se mer hva LO planlegger.

Budskapet er likevel klart uansett i hvilket land eller verdensdel du befinner deg i.

Mer enn før trenger arbeidstakere beskyttelse ikke bare mot smittevirus, men også mot økonomisk virus. Eksempler på slik økonomisk virus som gir grunn til ettertanke er at mange steder er  all produksjon av livsviktige produkter som medisiner og helseutstyr inkludert smittevern flyttet til fjerne land.

Nesten samtlige av de rikeste landene ble man tatt med buksene nede og tomme lagre da koronaviruset banket overraskende på døra. Tanken om at alt kan kjøpes når man trenger det, gjaldt ikke når alle skulle ha det samme og den sterkestes rett tok over.

Når hele økonomien måtte stenges ned så man plutselig betydningen av en stat som kunne ordne opp. Da masseoppsigelsene og permitteringene fosset fram i land etter land, var garantien for inntekt et avgjørende krav. I en rekke europeiske land har man fått til det, takket være fagbevegelsen. Samtidig har man opplevd at et godt utbygget offentlig helsevesen tilgjengelig for alle er helt avgjørende.

Land uten disse institusjonene stiller svakt i dagens situasjon.

Samtidig som 1.mai er en kampdag for arbeid og trygghet, viser krisen seg hvor viktig det er med kollektive ordninger, med forhandlinger med de ansattes fagforeninger med sikte på å finne så intelligente og rettferdige løsninger som mulig.

Så sånn sett blir 1.mai en vekker for mange i år, både yngre og eldre.

Pytt, pytt, kampdag liksom?

Vi har jo alt vi trenger og mere til.

Så opplevde man at det kunne bli borte hundre ganger fortere enn det tok å bygge det opp.

Ha en god 1. mai, og ikke bare i Norge.