Månedens tillitsvalgte Glenn Rinden

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Å se Glenn Rinden (33) uten et eksemplar av hovedavtalen hører til de sjeldnere anledninger

Månedens tillitsvalgt - Glenn Rinden

Fra helt i skolegården til vaskeekte fagforeningsmann. Fra elev på skogbruk og naturforvaltning til organisasjons-bygger for forbundet. Han har bygget klubb, ungdomsutvalg og verveutvalg i sine år som tillitsvalgt. Møt ildsjelen Glenn Rinden.

Tillitsvalgt

Arbeidssted: Norsk Gjenvinning Renovasjon

Tillitsvalgt siden: 2012

Medlem i: Fellesforbundet, tidligere Norsk Transportarbeiderforbund.

 

Rinden er tidlig ute til intervju, han er forberedt, glad og spent. Han er ikledd tømmerhogger-skjorte og svarte jeans. På baklommen kan man se et slitt rektangulert omriss. Der andre har snusboksen, hviler hans velbrukte eksemplar av Hovedavtalen.

 

Hvorfor ble du tillitsvalgt?

Det var ett tidspunkt, rundt to år etter jeg startet i renovasjon, hvor jeg var lei av at ting bare ‘var sånn, for sånn var det bare’. Jeg kjente ikke da til tariffavtalen eller medbestemmelsesretten, og begynte å sette meg inn i hvordan jeg kunne ta opp ting uten at jeg ble avfeid av ledelsen. Siden vi hadde nok ansatte til å få flere tillitsvalgte på plass så gikk jeg til valg for å bli vår nummer to – og har vært det siden.

 

Hva er den viktigste lærdommen du har gjort som tillitsvalgt?

Det er veldig mye. Til tross for at jeg er ung og utålmodig har jeg lært at man må være reflektert, forberedt og tålmodig. Fra starten ble jeg med på alt jeg kunne lære noe av, og bruker fremdeles i dag den teknikken jeg anvendte da. Reiser jeg til arenaer hvor man kan dele kompetanse, da er min innstilling at ‘her skal jeg komme ut med to-tre ting jeg har lært, som jeg ikke kunne fra før’.

 

Hvis du kunne forandre kun én ting ved arbeidslivet i dag, hva ville det vært?

Pensjon fra første krone for alle - fordi det er blodig urettferdig at det ikke er sånn.

 

Hva motiverer deg i slitsomme perioder?

Gjennom min erfaring som tillitsvalgt har det vært tap, men også mange seire. Når jeg står i det tyngste maner jeg frem minnet om alle de gangene det har gått veien, og kjenner på vissheten om at alt vil løse seg til slutt. I alle tilfeller lærer man noe viktig – ‘You win, you earn – you loose, you learn’.

 

Elsket diktator for en dag – hva er det første som står på agendaen?

Jeg ville allmenngjort alle tariffavtaler og stilt organisasjonskrav for alle, hvor både arbeidstakere og arbeidsgivere skulle vært organisert.

 

Hva var ditt første møte med fagbevegelsen?

En skandinavisk transport-konferanse i Danmark. Der satt vi og jobbet med utfordringer som folk i vår bransje i hele Skandinavia møter, og fant løsninger – veldig lærerikt.

 

Noen kjappe på rappen

 

Hjertesak som tillitsvalgt?

Virksomhetsoverdragelse i hele renovasjonsbransjen.

 

Hvilken film glemmer du aldri?

Saw. Regissøren her er helt fantastisk. For sjangeren horror er den utypisk – den har både motiv og mottoer til ettertanke. Her fant jeg faktisk inspirasjon til tatoveringen min.

På armen hans ruver en tatovering med teksten ‘Cherish life’. Blikket til Rinden fungerer som en trailer for filmen, for å forstå tatoveringen hans må man tydeligvis sette seg foran skjermen.

 

Hvem ville du helst intervjuet med sannhetsserum?  

Harald Furre, ordfører i Kristiansand.

 

Hva ville du bli da du var liten?

Dyrelege.

 

Hvis du hadde vunnet 5 millioner, men måtte gi vekk halve gevinsten, hvem ville du gitt den til?

Det som gjør meg mest vondt å tenke på er barn som får kreft. Siden jeg allerede sørger for at mine barn vil få en god start, så ville jeg gitt denne gevinsten til barnekreftavdelingen. Og 500 000 ville jeg donert til sykehusklovnene. Disse barna må gå gjennom en ufattelig urettferdig skjebne, og da vil jeg hvert fall at den tiden de har blir den beste i deres liv.

 

Hvilken uvane skulle du ønske du ikke hadde?

Overspising. Jeg kan spise til jeg er i liggende stilling og har vondt, og tre timer senere ser jeg noe som frister og tenker «hmmm, den så veldig god ut nå!».

 

Hva er det du liker best med deg selv?

At jeg er uredd.

 

Hva gjør deg til en god tillitsvalgt?

Egentlig føler jeg det er andre som må svare på dette spørsmålet.

- Slik du tenker godt om andre tillitsvalgte vil vi gjerne du skal forsøke å se deg selv.

Da vil jeg si at det er styrken min som gjør meg til en god tillitsvalgt. Jeg ble født uredd, med en styrke som gjorde meg i stand til å sørge for å ha min egen rygg. Da jeg skjønte at ikke alle hadde det slik, så var det naturlig for meg å ta dem under min vinge. Sånn var det gjennom grunnskolen - jeg stod opp mot mobberne, og slik fortsatte det gjennom videregående. Den samme styrken bruker jeg som tillitsvalgt til å kjempe for mine.

 

Hvilket tiår ville du levd i for alltid?

Det må være 50-tallet - tiden med pin-up jenter, sleik i håret, oppbrettede bukser, litt enklere tider hvor alle bare danset hele tiden.

 

Hvilken actionhelt ville du vært?

Xavier i X-man. Han som kan telepatisere (evnen til å lese tanker og sende egne tanker direkte inn i andres hoder – red.adm). Den evnen hadde hjulpet meg masse med det jeg holder på med i dag.