Månedens tillitsvalgt: Liv Schipper

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Månedens tillitsvalgt – Liv Schipper

Fra passivt organisert medlem i Fellesforbundet til rykteomsvermet tillitsvalgt. Fra dyslektiker med ADHD til veileder på tillitsvalgtkurs. Fra politisk uinteressert til Arbeiderpartiets valglister. Dette er historien til Liv Schipper.

Arbeidssted: 3B Fibreglass, Birkeland
Tillitsvalgt siden: 2014
Medlem i: Fellesforbundet avd Agder Fagforening

Vi møter Liv på Regionkonferansen i Arendal. Hun er en høyreist, rak kvinne med stort lyst hår og en utstråling man kan se fra andre siden av rommet. Det går knapp tid mellom hver gang hun slipper latteren løs, og du skal følge nøye med dersom du skal rekke å se denne damen uten et bredt smil om ansiktet. På armen hennes har hun tatovert sitt motto «Be loyal and proud of yourself, because you’re worth it”.

 

Hvorfor ble du tillitsvalgt?

Det var arbeiderne på jobb som spurte om jeg kunne ta vervet som tillitsvalgt. De mente jeg var perfekt til dette siden jeg har bein i nesen og var en som tør å si ifra. Jeg ante ikke hvordan jeg skulle gjøre dette siden jeg både er ordblind og aldri har brydd meg om politikk, men jeg hev meg bare i det. Når jeg begynte var vi 75 medlemmer, og nå etter jeg har sittet i fem år så har vi 184 medlemmer.

 

Hva er den viktigste lærdommen du har gjort som tillitsvalgt?

Hvor viktig regelverket er, hvor viktig arbeiderne er, og det å stå stødig sammen med medlemmene. Du må gå helt inn for medlemmene med blod på tann, og det er da du får alle med deg. Med engasjementet for medlemmene så økte interessen for det faglige, og jeg tok alle de kursene jeg kunne. Da skjønte jeg fort at arbeidsrett er noe som er utrolig viktig å kunne. Med dysleksien var det ikke så lett, men jeg var høyt motivert og da knakk jeg koden til slutt.

 

Hvis du kunne forandre kun én ting ved arbeidslivet i dag, hva ville det vært?

Få bukt på midlertidig ansettelse, innleie og uhensiktsmessige vikariat. Og gi et reelt tilbud til dem som er på arbeidsrettede tiltak for NAV, slik at de faktisk har mulighet for jobb i fremtiden.

 

Hva motiverer deg i slitsomme perioder?

Støtten fra medlemmene og tilliten de gir meg. De resultatene jeg ser forhandlinger gir, det å få satt ledelsen på plass der det trengs, og det å få gjennom ting – det gir meg blod på tann.

 

Liv forteller at hun har hatt oppturer og nedturer i møte med ledelsen. Da hun ble forsøkt oppsagt urettmessig opplyste hun om dette på klubbmøte da hun stod på valg, og samtlige av de oppmøtte 120 medlemmene ville stille seg bak henne, og møte på ledelsens kontor sammen med henne. Dette gav henne styrken til å kjempe videre, slik at hun vant frem.

 

Elsket diktator for en dag – hva er det første som står på agendaen?

Nav! Jeg ville forandret hele systemet. Det skulle blitt lønnsomt for uføre å jobbe, bedre velferd for eldre og pensjonister. Stoppe utnyttelsen av dem som går på Nav.

 

Hva var ditt første møte med fagbevegelsen?

Jeg ble medlem med en gang jeg startet med glassfiberen. Men det var først når jeg ble tillitsvalgt jeg møtte fagforeningen, da jeg ble tatt med på landsmøt i 2015. For øvrig avga jeg min første politiske stemme etter jeg ble tillitsvalgt.

 

Noen kjappe på rappen

 

Hvem var din barndomshelt?

Min bestemor. Hun hadde bein i nesen, fortalte hvor skapet skulle stå, var klok med sterke meninger. Hun var virkelig et rivjern, og jeg har alltid sett opp til henne.

 

Hvilken film glemmer du aldri?

«Ikke uten min datter». Den er så god at den holdt til og med min mor våken gjennom hele.

 

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

Det må være The Rock, han hadde vel bulldoset seg gjennom heisen. Om ikke det var så vel, så er han jo hvert fall en fengende sexymann.

 

Hvem ville du intervjuet med sannhetsserum?

Ledelsen i Glassfiber.

 

Hva ville du bli når du var liten?

Politi eller kvinnelig befal.

 

Du vinner 5 millioner, men må gi vekk halve gevinsten, hvem ville du gitt den til?

Ville delt det likt mellom barna mine.

 

Hvilken uvane skulle du ønske du ikke hadde?

Å ikke la andre komme til orde. Dette jobber jeg med - Blitt flinkere allerede!

 

Hva liker du best med deg selv?

At jeg er snill, har et godt hjerte, er lojal og rett frem. Det du ser er det du får.

 

Favoritt-tegneserie i oppveksten?

Donald Duck og Skippern på grunn av Olivia.

 

Hva gjør du når du skeier ut?

Da drar jeg en tur på byen og danser til de stenger. Edru og!

 

Fanget i et bibliotek, hva oppsøker du?

Rømningsveien.

 

Hvilke tiår ville du levd for alltid?

Når det var cowboy og indianer tid.

 

Tror du på tilfeldigheter eller skjebnen?

Jeg er åpen for at det fins noe mer.