Månedens tillitsvalgt - Krisztian Konszky

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Krisztian Konszky setter nett-trollene på plass, og drives frem av motgang

Månedens Tillitsvalgt - Krisztian Konszky

Ivrig debattant for Sjømannsforbundet, og den største bukken bruse mot nett-trollene. På fritiden leker han seg med sin snertne røde Alfa Romeo, på jobb er han en tilfreds byssegutt som setter pris på det han har. Bli kjent med Krisztian Konszky.

Arbeidssted: Color Line, Super Speed 1
Tillitsvalgt siden: 2007 (varatillitsvalgt)
Medlem i: Sjømannsforbundet

 

Vi møter Krisztian på LO-kontoret i Kristiansand. Praten starter god tid før intervjuet skulle starte, og politisk retorikk og dagens fornuftige ungdom blir tema. Han er tydelig veldig stolt av sine egne to gutter. Han er lett å prate med og deler mye av seg selv. Slik får vi vite om hans spennende bakgrunn, hvor han blant annet har reist rundt med et sirkus som barn, og at han avstammer fra adelig herkomst i Ungarn.

 

Hvorfor ble du tillitsvalgt?

Etter å ha vært medlem i Sjømannsforbundet en lang stund, uten å tenke noe særlig over medlemskapet, kom jeg til et veiskille når jeg jobbet på gamle Christian Quart. Et annet forbund gjorde et fremstøt mot NSFs medlemmer.

FFFS prøvde å få flere av oss til å melde oss over dit, med enkel retorikk og halvsannheter.

 

Krisztian snakker om den store saken om krigsseilerne og Northraship. Det var mye fortvilelse for mange sjømenn etter andre verdenskrig, og noen ville bare "fyre opp" ved å blande inn usannheter.

 

Jeg hadde et valg om å melde meg ut på grunn av misnøye, eller bli i NSFs og engasjere meg. Jeg sov på det, og bestemte meg for å bli, og være med på å endre ting. Dette er et av de beste valgene jeg gjort i mitt liv.

 

Hva er den viktigste lærdommen du har gjort som tillitsvalgt?

Nettopp det med å vente litt før jeg tar affære. Saker har ofte flere sider, sannheten kommer ofte frem. Ting ordner seg etter hvert.

 

Hvis du kunne forandre kun én ting ved arbeidslivet i dag, hva ville det vært?

Jeg ville ha gitt høyere lønn til politifolk, sykepleiere og leger som redder liv hver dag.

 

Hva er din drivkraft?

Når alt er greit om bord på båten, da er jo ikke noe spesielt å kjempe for. Men med en gang det skjer noe, noen skriver noe usant om forbundet på nett, da våkner jeg! Den største bukken bruse kommer fram. Men jeg er nøye med hvordan jeg opptrer i disse diskusjonene. Må være avbalansert og smart. Dette er mitt lodd i livet.

 

Elsket diktator for en dag – hva er det første som står på agendaen?

Hadde innført bedre og lengre utdannelse for lærere. De må ha høy kompetanse og få bedre tid i jobben sin, for å kunne gjøre en god jobb. Utdanning er utrolig viktig, og et bedre skolevesen er løsningen for å få ned kriminaliteten. Mine skattepenger kunne ikke vært brukt på bedre måte enn å finansiere andres utdannelse.

 

Hva var ditt første møte med fagbevegelsen?

Jeg ble vel på en måte automatisk meldt inn.

 

Noen kjappe på rappen

 

Hvem var din barndomshelt?

Først mine to bestefedre. Begge var politimenn. Den ene ble sendt til straffeleir i Sibir under kommunismen. Den andre ble skutt en gang, men overlevde og klarte å jobbe etterpå.

Men det er min mor som er min helt. Hun kom fra en adelig familie, pappa fra en alminnelig arbeiderfamilie. Vi hadde trange kår i Ungarn, flyttet til Norge når jeg var åtte år. Etter hvert skilte foreldrene mine seg, jeg ble boende hos min mor. Vi gikk gjennom vanskelige tider og jeg ser at mamma har ofret utrolig mye for at jeg er der jeg er i dag.

 

Hvilken film glemmer du aldri

Djevelens advokat. Sett den 20 ganger.

 

Hvem ville du stått fast i heisen med?

I hvert fall ikke Prince. Han er en av mine store helter, jeg hadde sikkert ikke klart å si noe. Jeg hadde vært happy med en katt.

 

Hvem ville du ha spist middag alene med, død eller levende?

Min mormor, grevinnen jeg aldri traff.

 

Hvem ville du intervjuet med sannhetsserum?

Alexander Sunde, sønnen til Olav Nils Sunde, eieren av Color Line. Vil gjerne vite hans fremtidsplaner for rederiet.

 

Hva ville du bli når du var liten?

Først pilot, så tenkte jeg nok mer på hva vi skulle spise neste dag, ikke fremtidig karriere. Senere ønsket jeg å bli lege og fikse mamma. Hun har hatt mye smerter i kroppen gjennom årene.

 

Du vinner 5 millioner, men må gi vekk halve gevinsten, hvem ville du gitt den til?

Ville gitt alt til mamma.

 

Hva liker du best med deg selv?

Jeg er lojal. Hvis jeg forplikter meg, så holder jeg meg til mine løfter.

 

Hvilken egenskap ved deg selv ville da ha bytte ut, og med hva?

Jeg er veldig sta, og det er jo ikke alltid bra. Jeg burde gi meg oftere i diskusjoner, og innrømme at jeg har tatt feil.

 

Hva gjør du når du skeier ut?

Glad i å reise, og oppsøker helst et sted med ro. Jeg elsker også å ta lange kjøreturer.

 

Skjebne eller tilfeldigheter?

Tilfeldigheter.

 

imagehxjzl.png