Månedens tillitsvalgt - Inger Sigridnes

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Månedens tillitsvalgte - Inger Sigridnes

Alle som har truffet Inger merker fort hennes engasjement og hennes gode humør. Hun er samfunnsengasjert til tusen, men hennes barndomshelter var faktisk noen småkjeltringer som drev med villmannskjøring og småtyveri på bygda. Inger fikk organisert sine kolleger allerede da hun var 18 år og jobbet på en kafe, og fikk lønnen opp. Hun har siden fortsatt på dette sporet. Les mer om tillitskvinnen Inger Sigridnes.

Statens Vegvesen står overfor tre store utfordringer i tiden fremover. Regionreformen har ført til at etaten må omorganiseres fra regioner til (fag)divisjoner. De skal avgi 1850 stillinger til fylkeskommunen som skal overta administrasjonen av fylkesveiene. På toppen av dette har statsråd Dale satt krav til årlige innsparinger på 1,7 milliarder. Inger er midt opp i dette.

 

Arbeidssted: Statens Vegvesen
Tillitsvalgt siden: 2003
Medlem i: NTL (Norsk Tjenestemannslag, avd. NTL Veg, hele Norge)

 

Inger har ofte hjemmekontor, så vi treffes derfor hjemme hos henne og datteren i Arendal.

 

Hvorfor ble du tillitsvalgt?

Det er en lang historie, for jeg har vært tillitsvalgt på tidligere arbeidsplasser, i tillegg til at jeg også har vært aktiv politisk. Men da jeg begynte her i Statens Vegvesen, måtte jeg faktisk starte en avdeling i NTL selv. Og avdelingen fikk raskt mange medlemmer.

 

Hva er den viktigste lærdommen du har gjort som tillitsvalgt?

Det er viktig med ofte og mye informasjon til medlemmene. Særlig i en tid med omorganisering.

 

Hvis du kunne forandre kun én ting ved arbeidslivet i dag, hva ville det vært?

Jeg ville ha styrket Arbeidstilsynet. Det er en urovekkende utvikling med økende sosial dumping og for lite kontrollmuligheter. Dersom dette får fortsette vil det nok få konsekvenser for det vi kjenner som det seriøse arbeidslivet. 

 

Hun forteller at hun som tillitsvalgt har et veldig godt samarbeid med ledelsen i Statens Vegvesen, med gjensidig tillit. Hun er imidlertid bekymret for fremtiden for offentlig sektor, da regjeringen bygger ned offentlig sektor bit for bit. Hun frykter at det etter hvert vil bli slik at tilliten til det offentlige er så dårlig, at høyresidens våte drøm om mer privatisering vil være lett for dem å oppnå.

 

Hun ser at man tenker mer på pris og økonomi, og mindre på langsiktige konsekvenser. Dette kan spesielt bli gjeldende i det forebyggende arbeidet for færre trafikkulykker. Nå er veiansvaret så oppsplittet, og jaget etter fortjeneste kan føre til at færre tar jobben og ansvaret med å utføre forebyggende arbeid der ute blant folk.

 

Hva er din motivasjon?

Dette spørsmålet er nesten litt overflødig for Inger, hun er selve definisjonen på engasjert. Vi snakker likevel litt om det å ha mye å gjøre.

Jeg tror ikke folk blir syke av å gjøre ting, det er heller det man ikke får gjort, man kan bli syk av. Det er viktig å drite i noe, dersom man vet at man har gjort så godt man kan. Man kan heller ikke forvente at andre kan forstå din prioritering, man må være trygg på det selv. Av og til er det viktig å tenke «godt nok». Men det er likevel viktig å planlegge da, sier hun med et lurt smil.

 

Elsket diktator for en dag – hva er det første som står på agendaen?

Da ville jeg innsatt en demokrat som president i USA!  Som ønsker skandinaviske arbeidsforhold, har et mer nyansert syn i Palestina/Israel konflikten og ikke er så proteksjonistisk på USAs vegne.

 

Hva var ditt første møte med fagbevegelsen?

Det var da jeg jobbet på Åmfoss Kafeteria i Åmli. Jeg syns lønna var litt lav, så jeg begynte å snakke med kollegaene mine om å organisere oss. Så ringte jeg daværende distriktssekretær i LO som kom på bedriftsbesøk.

Hun var bare atten år, men fikk kjempet til seg tariffavtale og høyere lønn.

 

Noen kjappe på rappen

 

Hvem var din barndomshelt?

Kiten og Mantus. To småkjeltringer som drev med villmannskjøring og småtyveri på bygda, bl.a. i Åmli. Det var gøy å høre om hva de fant på, og det var masse avisskriverier om de på den tida. Pappa stusset nok litt på dette, sier hun og ler.

 

Hvilken film glemmer du aldri

Frihetens regn, eller Grease, eller Dirty Dancing.

 

Hvem ville du stått fast i heisen med?

Heismontøren.

 

Hvem ville du intervjuet med sannhetsserum?

Jens Stoltenberg.

 

Hva ville du bli når du var liten?

Kassadame på Samvirkelaget. Syns det virket som en veldig gøy jobb.

 

Hvilken uvane skulle du ønske du ikke hadde?

Jeg er ikke nok fysisk aktiv.

 

Hva liker du best med deg selv?

At jeg har pågangsmot og godt humør.

 

Hva gjør du når du skal kose deg?

Et mc-treff eller en tur på snøscooter på heia med venner, godt kjøtt på bålet og bearnaisesaus på termos. Det med saus på termos er min oppfinnelse, hehe.

 

Hvilken actionhelt ville du vært?

Pippi! (Og dette svaret overrasket ikke).

 

Tror du på tilfeldigheter eller skjebnen?

Definitivt tilfeldigheter.