Fellesforbundet forbereder seg på streik

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

I morgen blir det kanskje streik - Fellesforbundet gjør seg klare

Fellesforbundet, som er LOs største forbund i privat sektor med rundt 160 000 medlemmer, gjør seg klare til å gå ut i streik i morgen, fredag 01.april, dersom forhandlingene ikke fører frem.

Full nedstenging

-Ved midnatt går fristen ut, og hvis det da viser seg å bli en konflikt, er vi forberedt på å gjøre det som er forventet av oss, og gå ut i streik. Da tas alle 130 medlemmene her ved Kitron ut, og det blir full nedstenging, forteller Bjørn Gottschlich.

Gottschlich er leder av Fellesforbundet Østre Agder, og heltidstillitsvalgt på Kitron i Arendal.

-Det er jo klart at det er spennende, men nytt er det ikke. Hver gang det er forhandlinger er det jo 50/50 sjanse for at det blir streik. Industrien har ikke vært i streik siden år 2000, og da var det fordi medlemmene stemte nei til forslaget som hadde blitt forhandlet frem da. Hvis det blir streik nå, er det på grunn av brudd i forhandlingene, forklarer Gottschlich.

Får ikke vite stridens kjerne

Mekling er strengt hemmelig, og ingen kjenner til alle kravene, bortsett fra de som sitter i forhandlingsrommet.

-Ett krav er jo kjent, og det er økt kjøpekraft. Med all den prisøkningen vi har sett i samfunnet den siste tiden, på matvarer, drivstoff og strøm, er det klart at vi må ha økt kjøpekraft, sier Gottschlich.

 

Kravene fra Fellesforbundet

  • Styrket kjøpekraft er krav nummer en
  • Etter- og videreutdanning: Fellesforbundet mener det er behov for en etter- og videreutdanningsreform som sikrer at folk får utviklet sin kompetanse i et arbeidsliv i omstilling.
  • Likestilling: Det fremmes krav for styrking av overenskomstenes bestemmelser om likestilling, samt krav om at arbeidsgiver skal tilby tilpasset arbeidstøy for både kvinner og menn.
  • HMS: Det fremmes kav om at arbeidsgiver skal dekke utgiftene til vernebriller med styrke.
  • Velferdspermisjoner: Det tas initiativ til et arbeid mellom partene for å lage en bredere ordning for korte velferdspermisjoner.

 

Først ute i forhandlingene

Det er ikke tilfeldig at industrien er først ute i forhandlingene. Frontfagsmodellen innebærer at industrioverenskomsten mellom Fellesforbundet og Norsk Industri forhandler først. Dette er fordi industrien er konkurranseutsatt, og lønnsveksten må tilpasses lønnsomheten i industrien. Industrien er altså veldig sårbare for konkurranse. Ved at vi først forhandler på vegne av konkurranseutsatt industri, sikrer vi at hele samfunnet får ta del i en lønnsvekst som kan forsvares i produktivitetsvekst og lønnsomhet i industrien.

 

 

blobid0.jpg

Bjørn Gottschlich, leder av Fellesforbundet Østre Agder og heltidstillitsvalgt på Kitron i Arendal.

Kontakt