Hvorfor er lønnsoppgjøret viktig?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av sjefsøkonomene i LO og NHO.
Terje Pedersen, NTB Scanpix Sjefsøkonomene i LO og NHO, Roger Bjørnstad (t.v.) og Øystein Dørum forklarer hvorfor lønnsoppgjøret er viktig. Bldet er fra en høring i Stortinget om SSB.

Hvorfor er lønnsoppgjøret viktig?

Onsdag går starten for årets lønnsoppgjør,  Det er et hovedoppgjør og det er forbundene som skal forhandle.  Men hvorfor er dette viktig?

Tariffoppgjør

I en podcast fra LO Media forteller NHOs sjefsøkonom Øystein Dørum og LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad om hvordans lønnsoppgjøret foregår og hvorfor det er viktg.

LOs sjeføkonom er tydelig på at lønnsvekst handler om fellesskap, fordi, «alle bidrar til økonomiske verdier»:

– Vi må huske på at lønnsoppgjørene handler om at alle skal kunne ta del i den økonomsike utviklingen, og hvordan den fordeles, sier Bjørnstad.

– Vi kan ikke lenger si at verdiene er skapt av en person. Det er et samarbeid mellom maskiner, teknologi og mennesker, og samarbeidet skal dele gevinstene fra den økonomiske veksten.

I podkastepisoden går de to økonomene nærmere inn på hvorfor lønnsoppgjøret er en viktig forklaring på at Norge er et av verdens beste land å bo i, ifølge FN.

– Vi vil alle ønske så mye som mulig i lomma, men vi må ha en lønnsvekst som hensyntar verden rundt oss og veksen vi har i produksjonen. Det er hva vi forsøker å finne ut av, sammen, sier Øystein Dørum i NHO.

Onsdag 10. mars går startskuddet for årets oppgjør.  Da møtes forhandlingsutvalgene til Fellesforbundet og Norsk Industri til forhandlinger for frontfaget.