Vi kjemper for rettferdighet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Vi kjemper for rettferdighet

- Vi er her for å minne politikerne på at vi kjemper for rettferdighet! For å minne dem på at de har et ansvar. Et ansvar for å sikre at over en million nordmenn får pensjonsopptjening fra første krone!.

Obligatorisk tjenestepensjon

Det sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i sin appell foran Stortinget i dag.

LOs forbund hadde mobilisert bredt til politisk markering på Eidsvolls plass og hovedkravet til politikerne var pensjonsopptjening fra første krone.

- I dag må de fleste som jobber i privat sektor tjene mer enn 96.000 kroner før de begynner å spare opp til pensjon, påpekte LO-lederen.

LOs pensjonskalkulator

- Er du renholder, frisør eller bartender i halv stilling, betyr det at du ikke tjener opp pensjon på halvparten av lønna di. Dagens tjenestepensjon i privat sektor er nemlig utformet slik at bare rundt tre av ti arbeidstakere får pensjonsopptjening for hele inntekten sin.

- Samtidig er det slik at jo mer du tjener, jo større del av lønna di settes av til pensjonssparing. Slik forsterker man lønnsforskjellene i arbeidslivet inn i pensjonisttilværelsen. Det er helt greit, mener arbeidsgiverne og høyresiden. Det er blodig urettferdig, mener jeg!

LO-lederen minnet om at prinsippene i pensjonsreformen er at en skal få pensjon fra første krone. Det gjelder Folketrygden, AFP og offentlig tjenestepensjon. Det eneste området det ikke gjelder for er obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor.

- Gode venner, nå må stortingspolitikerne tette det hullet! Det er ansvarlig. Det er anstendig. Det et rettferdig. Dette vil sikre at de som har minst i arbeidslivet, ikke straffes ut i alderdommen. Derfor støtter vi helhjertet opp om forslaget som Arbeiderpartiet og SV har kommet med.

- Stortingspolitikerne har nå en historisk mulighet til å sikre at så mange som én million nordmenn får det alle andre får. Nemlig pensjon fra første krone!, avsluttet Hans-Christian Gabrielsen.

I tillegg til appell fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen holdt en rekke forbundsledere, samt Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken med flere politikere appell. Det var også kulturelt innslag v/Tove Bøygard.