Kronikk: Vi må avlive noen myter om produktivitet, kapital og arbeid

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Det er kapitalen som må flyttes og utvikles for å skape høyest mulig økonomisk vekst, skriver Roger Bjørnstad

Kronikk: Vi må avlive noen myter om produktivitet, kapital og arbeid

Høy produktivitet krever lønnsomhetsforskjeller hos kapitaleierne – ikke arbeidstagerne. Små lønnsforskjeller og trygge arbeidsplasser gir høy økonomisk vekst. Det skriver LOs sjefsøkonom, Roger Bjørnstad, i Dagens Næringsliv.

Lønnsoppgjøret 2023

- Produktivitet viser hvor mye som blir produsert per arbeider eller arbeidstime. Fordi det viser hvor mye vi får ut av samfunnets ressurser, og mer eller mindre tilfeldigvis måles i forhold til arbeid, har det skapt myter om hvordan arbeidsmarkedet og lønnsdannelsen bør fungere, skriver LOs sjefsøkonom

Les hele kronikken hos Dagens Næringsliv!

- Små lønnsforskjeller og sterkt arbeidervern innebærer dermed store avkastningsforskjeller på kapitalen. Da flytter også kapitalen på seg. Og det å ta i bruk og utvikle ny teknologi blir svært lønnsomt.

- Derfor har Norge høyest produktivitet i verden. Derfor er vi blant verdens mest utviklede land. Derfor har vi svært høyt teknologiinnhold i nær sagt alle produksjonsprosesser. Derfor er vi sosialt og demokratisk blant de mest stabile i verden. Derfor har vi så mye tillit til hverandre og til samfunnet, avslutter Bjørnstad med.