Koronatiltakene har virket

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Koronatiltakene har virket

Vi har klart oss godt gjennom koronakrisen, takket være den norske modellen. Det er nå sterk vekst i norsk økonomi. De fleste har en jobb å til og sysselsettingsveksten tar seg opp, viser en fersk konjunkturrapport fra LO.

Den norske modellen har reddet oss gjennom pandemien, er hovedbudskapet fra den ferske rapporten fra LOs samfunnspolitiske avdeling om utsiktene framover; «Konjunkturutsiktene».

Trepartssamarbeidet og en tverrpolitisk innsats har sikret at vi har gjennomfør tiltak som gjør at etterspørselen er her når vi nå åpner opp.

Krisen har vist oss at finanspolitikk virkelig hatt tatt en enestående viktig rolle i nedgangstider. Offentlig sektor har fungert som en motor for økonomien. Samtidig har vi brukt oljepenger for å sikre folks inntekter og hindre konkurser.

Permitteringsordningen og sykelønnsordningen var viktige redskap under krisen. Mange bedrifter som måtte stenge ned har kunnet starte opp igjen raskt ved å ta tilbake permitterte ansatte.

Inntektssikringsordningene og permitteringsordningen har ikke vært til hinder for en sterk sysselsettingsvekst.

Nå er det på tide med et krafttak mot sosial dumping, slik at ikke norskfødt arbeidskraft igjen blir fortrengt av utenlandskfødt arbeidskraft på grunn av sosial dumping.

Les notatet fra LOs samfunnspolitiske avdeling om utsiktene framover; «Konjunkturutsiktene».

Kontakt