Vi er glade for signalene fra vår nye regjering om at de vil rydde opp i luftfarten, sier Are Tomasgard, leder i LO Luftfart.
Anbudet i nord må trekkes tilbake
- Samferdselsdepartementet må trekke tilbake anbudskonkurransen i nord. Vi må ha et pålitelig flytilbud i hele landet, og vi godtar ikke statsstøttet sosial dumping på kortbanenettet. Det sier Are Tomasgard, leder i LO Luftfart.
Under den borgerlige regjeringen ble anbudspraksisen på de skålte FOT-rutene endret, slik at to selskap kan skrive under på samme anbud. FOT-rutene er de statstøttede distriktsrutene på kortbane-nettet.
Det danske selskapet DAT vant anbudskonkurransen på rutene Oslo-Florø og Oslo-Stord, men det er et litauisk datterselskap som flyr rutene.
- For å sikre et godt flytilbud over hele landet, kjøper staten transport på flyruter som ikke kan drives bedriftsøkonomisk lønnsomt. Disse flyrutene er hovedsakelig på Vestlandet og i Nord-Norge. - Staten pålegger forpliktelser til offentlig tjenesteytelse (FOT) på flyruter, der det stilles krav til billettpris, kapasitet, frekvens, ruteføring og så videre Flyselskapet som vinner kontrakten får i kontraktsperioden enerett på den aktuelle flyruten.
Ruter mellom Kirkenes, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Honningsvåg, Hammerfest og Alta.
Hasvik–Tromsø v.v., Hasvik–Hammerfest v.v. og Sørkjosen–Tromsø v.v. Lakselv–Tromsø v.v. Andenes–Bodø v.v. og Andenes–Tromsø v.v. Evenes–Bodø og Evenes–Tromsø v.v. Stokmarknes–Bodø og Stokmarknes–Tromsø v.v. Svolvær–Bodø v.v. Leknes–Bodø v.v. Røst–Bodø v.v. Brønnøysund–Bodø v.v. og Brønnøysund–Trondheim v.v. Sandnessjøen–Bodø v.v. og Sandnessjøen–Trondheim v.v. Mo i Rana–Bodø v.v. og Mo i Rana–Trondheim v.v. Mosjøen–Bodø v.v. og Mosjøen–Trondheim v.v. Namsos–Trondheim v.v. og Rørvik–Trondheim v.v.
Undergraver norsk arbeidsliv
Lønna for det øst-europeiske innleide personalet er 40 til 50 prosent lavere enn for norske ansatte i luftfarten.
I høst har anbudet for Nord-Norge og Trøndelag vært ute på samme måte.
LO krever at konkurransen trekkes tilbake, og legges ut på nytt med den samme anbudspraksisen man hadde før, hvor operatøren som vinner anbudet, selv flyr.
Samtidig må kravet om 7,5 % ruteeffektivisering fjernes.
- Dette kuttet ble lagt inn av de borgerlige. Vi stoler på at den nye regjeringen ikke gir distriktene et dårligere tilbud, sier regionnestleder i Troms og Finnmark Synnøve Søndergaard.
Vil rydde opp i luftfarten
Det er fullt mulig, og ikke for sent å trekke anbudet, og gå tilbake til anbudspraksisen Samferdelsdepartementet hadde før, ifølge en gjennomgang av LO-advokatene. Det viser også en ekstern juridisk vurdering.
Å trekke tilbake anbudet og legge ut konkurransen som den var tidligere, vil også hjelpe regjeringen å nå sine egne mål formulert i Hurdalsplattformen, påpeker LO-sekretær Are Tomasgard:
- Vi er glade for signalene fra vår nye regjering om at de vil rydde opp i luftfarten. For vi kan ikke fortsette å tillate statsstøttet sosial dumping på kortbanenettet, sier Tomasgard.
Nylig meldte NRK at passasjerer og bagasje ikke får plass i flyet mellom Rørvik og Oslo, som flys av svenske Air Leap. Blant annet mangler flyet, som er fra 90-tallet, teknisk utstyr for å håndtere vinterføre.
- Billigst betyr ikke best. Dette viser at regjeringen må stille krav når flyruter settes ut på anbud. Folk og næringsliv i hele landet fortjener fly som faktisk kan fly med passasjerer, og bagasje, og selvsagt også på vinteren, understreker Are Tomasgard.
Synnøve Søndergaard viser til at været i Nord-Norge er krevende.
– Vi har friskt i minne Wizz Air som ikke klarte å lande i Tromsø på en vanlig nordnorsk vinterdag. Se for deg et småfly fra polen flydd av baltisk personell som skal lande i Mehamn i vinterstorm, sa Søndergård til NRK.
– Vi vil ikke ha det sånn, og vi har vært ganske tydelige i våre forventninger fra regjeringen på at dette anbudet må sys på en slik måte at vi er sikre på lønns- og arbeidsvilkår og flymateriell, avslutter Søndergaard.