Første tall for lønnsoppgjøret: – Lønnsevnen i bedriftene er høyere enn arbeidsgiverne hevdet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Kvinne med lukkede armer i arbeidstøy ser mot kamera med indutri i bakgrunn. Foto.
Foto: Maskot/Johnér

Første tall for lønnsoppgjøret: – Lønnsevnen i bedriftene er høyere enn arbeidsgiverne hevdet

Teknisk beregningsutvalg (TBU) har fredag lagt frem sine foreløpige tall for lønnsveksten i fjor.

Lønnsoppgjøret 2023

Rapporten er det første tallgrunnlaget for de kommende lønnsforhandlingene. Den viser hvordan lønnsveksten var i fjor, og gir et første anslag på prisveksten for 2022.

- Tallene viser at industriarbeiderne nok en gang leverer akkurat på det vi ble enig om i oppgjøret. Stat og kommune likeså, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO. 

Bjørnstad mener tallene viser at frontfaget fungerer. Frontfaget innebærer at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammen for lønnsveksten. Slik sikrer vi en lønnsutvikling for bredden av norske arbeidstakere, samtidig som industrien tåler lønnsnivået.

- Våre grupper stiller lojalt opp for frontfagsmodellen.  Det gir landet gevinster, men de gevinstene er det dessverre enkeltgrupper som forsyner seg av, sier Bjørnstad.

LOs sjefsøkonom peker på at enkelte ledere, funksjonærer og finansbransjen stikker i fra.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

- Dette viser at lønnsevnen i bedriftene er høyere enn det arbeidsgiverne har hevdet. Det tar vi med oss inn i oppgjøret.

TBUs tall for pris- og lønnsveksten i fjor er et viktig grunnlag når LOs representantskap samles tirsdag 22. februar, for å vedta LOs krav i årets lønnsoppgjør.

- Prisveksten er anslått til 2,6 prosent. Økt kjøpekraft er viktig for folk og et utgangspunkt for lønnsoppgjørene, fastslår Roger Bjørnstad.

Ler mer:

Pressemelding fra TBU

Kortversjon av den foreløpige TBU-rapporten