LO og Virke ber regjeringen få fart på arbeid med å legge til rette for mer resirkulering og gjenbruk

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke (første fra venstre) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (andre fra venstre) besøkte denne uka Jernia Ringnes Park i Oslo. Foto: Linda Reinholdtsen.

LO og Virke sammen for at vi kommer bort fra bruk og kast samfunnet

LO og Virke mener regjeringa ikke gjør nok for at vi kommer i gang med å resirkulere og gjenbruke i langt større grad enn i dag. – Det er et stort potensial for arbeidsplasser i en sirkulær økonomi, og det haster å få fart på dette i Norge, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Klima og miljø

Konkret ber arbeidstaker- og interesseorganisasjonen Virke og LO om at regjeringen setter ned et ekspertutvalg, hvor også partene i arbeidslivet er med. I regjeringsplattformen fra Granavolden har regjeringen selv vedtatt at Norge skal bli et foregangsland innenfor sirkulær økonomi.

- Vi er utålmodige, det haster å få på plass en nasjonal plan som handler om mye mer enn avfall- og gjenvinningsbransjen, slik det defineres som i dag. Vi mener det kan skapes mange nye arbeidsplasser sier Hans-Christian Gabrielsen.

Søppelbergene i verden vokser, mens det begynner å bli knapphet på mange råvarer som mineraler og metaller. Man kan lage nye ting av nesten alt som finnes. Det vil si at vi ikke kaster metallgryter, men gjenvinner den til andre metallprodukter. Det handler om å bruke hele råvaren igjen og igjen, istedenfor å kaste dem. Med dagens teknologi kan man lage fullverdig nye produkter av omtrent alt som finnes.

Det har Jernia nå tatt på alvor og nå lanserer de en storsatsing på resirkulering ved blant annet å ta imot brukte kasseroller og stekepanner. Men det handler om mye mer enn det.

- Vi vil hjelpe kundene våre å gå fra «bruk og kast»- samfunnet til «ta vare på»- samfunnet, sier Espen Karlsen, administrerende direktør i Jernia.

Jerna lanserer nå en storstilt satsing på å reparere utstyr, som å slipe kniver og reparere motorsager for å hindre at det kastes. Det betyr at de som jobber på Jernia får lære seg nye oppgaver istedenfor å effektivuseres bort.

- Det er imponerende å se hvordan Jernia jobber med å omstille seg og ser muligheter i tjenester og kompetanseutvikling, slik at folk kan beholde og utvikle arbeidsplassene sine, sier Gabrielsen.

Virke og LO har lenge jobbet sammen om klima og miljøspørsmål. Den sirkulære økonomien er nødvendig for klimaet og for å få bærekraftige samfunn. Det betyr at ressursene må gå i sirkel, gjenbrukes, resirkuleres istedenfor å kastes. Vi må i langt større grad reparere, leie, lease og gjenbruke varer og tjenester.

– Hvis vi skal få til en sirkulær økonomi må vi gjøre store grep nå. Vi skal gjøre vår del, men vi har ikke lover og insentiver som legger opp til en grønn omstilling, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Les LO og Virkes felles brev til regjeringen.