Zimbabwe: Regjeringens angrep på tillitsvalgte fortsetter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LO i Norge Hans-Christian Gabrielsen møtte Generalsekretær i ZCTU Japhet Moyo og President i ZCTU Peter Mutasa under ILOs arbeidskonferanse i 2019

Regjeringen i Zimbabwes angrep på tillitsvalgte fortsetter

I dag er det ett år siden regjeringen anmeldte ledelsen i ZCTU, landsorganisasjonen i Zimbabwe, og 28 lokale tillitsvalgte for landsforræderi. Situasjonen er fortsatt uavklart for de aller fleste. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har gjentatte ganger bedt regjeringen om å trekke tiltalen. I dag har LO, i samarbeid med Internasjonal fagbeveglse på nytt bedt presidenten om å respektere de grunnlegende menneskerettighetene og om å trekke tiltalen mot tillitsvalgte i ZCTU.

Internasjonalt

Det var i januar 2019 at fagbevegelsen gikk til streik etter flere upopulære tiltak fra regjeringen. Ledelsen i ZCTU og flere tillitsvalgte ble fengslet for landsforræderi for å ha oppfordret til streik. Etter et massivt internasjonalt press trakk regjeringen tiltalen mot Japhet Moyo (Generalsekretæren i ZTCU) og Peter Mutasa (President i ZCTU), men fortsatt står tiltalen for 28 andre tillitsvalgte.

Under ILOs 108. arbeidskonferansen i Genève 2019 var det sterke reaksjoner på Zimbabwes håndtering av både rettsprosesser og vold mot sivile. ILO kom med en tydelig anbefaling om å “avstå fra pågripelser, internering eller utøve vold, trusler eller trakassering av fagforeningsmedlemmer som utfører lovlig fagforeningsvirksomhet og aksepterer direkte kontakt med ILO for å vurdere fremdriften før neste det 109. arbeidskonferanse 2020”.

Selv med en rekke reaksjoner fra verdenssamfunnet ser det ikke ut til at regjeringen i Zimbabwe ønsker endring.

LO-lederen sendte derfor et brev til Zimbabwes president med vekt på følgende:

1.      FNs grunnleggende menneskerettigheter må følges. FN har selv kommet med en rekke kommentarer på mangler i dagens lovverk i landet

2.      Flere endringer i landets lovverk må til for å sikre organisasjonsretten. ILOs konvensjon nr. 87 om foreningsfrihet og vern av organisasjonsretten, samt konvensjon 98 om retten til å kreve kollektive forhandlinger må implementeres i Zimbabwes lovverk.

3.     LO oppfordrer presidenten til å implementere ILOs anbefalinger fra arbeidskonferansen i 2019.

4.      LO oppfordrer regjeringen til å få på plass en kultur for sosial dialog med et mål om å finne en felles løsning for fremtiden. 

5.      Presidenten må respektere behovet for en uavhengig domstol.   

6.      At FNs invitasjon til å mekle frem en løsning på de politiske utfordringene må imøtekommes.

Den internasjonale fagbevegelsen (ITUC), LO i Norge og andre landsorganisasjoner over hele verden støtter i dag med en #freetheZim28  for at tillitsvalgte i Zimbabwe frifinnes og at organisasjonsretten respekteres.

Les mer om Internasjonal fagbevegelses aksjon Zimbabwe Solidarity Actions
 

 

 

Kontakt