Rystende beskrivelser av hvor farlig fagforeningsarbeid er i Zimbabwe

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Miriam Katumba fra ZCTU (Zimbabwe), Sonia fra COSATU (Sør Afrika), Alice Gondwe Siame (LOs Afrika-rådgiver) og Peggy Hessen Følsvik (LOs ledelse) får en oppdatering av den faglige situasjonen i Zimbabwe og Eswatini.

Rystende beskrivelser av hvor farlig fagforeningsarbeid er i Zimbabwe

2 år etter Mugabes fall er det enda farligere for fagforeningsledere enn før. De kastes i fengsel, utsettes for grov vold og tiltales for forræderi. Samtidig har økonomien kollapset og det er en kraftig økning av arbeidsledighet og fattigdom.

Internasjonalt

Også i Eswatini, tidligere Swaziland, er situasjonen prekær. Fagforeningsledere forfølges av sikkerhetsstyrkene, samtidig som kongedømmet er inne i en alvorlig økonomisk krise.

LO jobber sammen med andre organisasjoner og Norad for å støtte organisasjonsfrihet, demokratioppbygging og likestilling blant våre fagforeningssøstre og brødre i Zimbabwe og Eswatini.

I oktober kontaktet LO regjeringen i Eswatini etter at en fagforeningsleder ble skutt i ryggen av politiet. I et brev til landets statsminister, Ambrose Mandvulo, skriver LO at de er sjokkert over måten politiet har gått frem på mot fredelige demonstranter.

LO ber i brevet også om at statsministeren i det afrikanske landet Eswatini etterforsker politiet etter at en fagforeningstopp ble skutt under en demonstrasjon.

Generalsekretær Dumisani Nkuna i en lokal avdeling av fagforeningen for offentlig ansatte skal ha blitt skutt i ryggen av lokale politifolk.

LO påpeker videre at det at streiken i offentlig sektor ble erklært ulovlig fordi den angivelig skulle være «en trussel mot nasjonale interesser» er et brudd på både menneskerettigheter og retten til å drive fagforeningsarbeid.

– Vi oppfordrer regjeringen din til å holde de som utførte volden ansvarlig for gjerningene sine og til å gjennomføre en uavhengig granskning av hendelsene, heter det i brevet som er undertegnet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Les mer her

 

 

 

Kontakt