Presset på Qatar må fortsette

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Presset på Qatar må fortsette

Qatar ble i 2010 tildelt fotball VM av FIFA. I ettertid har det blitt godt kjent hvor dårlig arbeidsforholdene for migrantarbeidere er i Qatar. LO har i en rekke år jobbet for å utøve press på både FIFA og myndighetene i Qatar i håp om at arbeidstakerrettighetene skal styrkes.

Internasjonalt

LO og Fellesforbundet er i perioden 7. Til 9. Januar på besøk i Qatar. Det er de nordiske fotballforbundende som har invitert fagbevegelsen i de nordiske landene til å delta. Formålet med besøket er å møte ansvarlige myndigheter i Qatar, ILO og migrantarbeiderne som bygger blant annet stadionene som skal benyttes under fotball VM i 2022. Fra LO deltar Robert R. Hansen og fra Fellesforbundet deltar Steinar Krogstad.

Qatar er et av verdens rikeste land målt i bruttonasjonalprodukt pr innbygger. Landet har knappe 2.3 millioner innbyggere. Det spesielle med Qatar er at nesten 90 prosent av befolkning er migrantarbeidere. Mange av de jobber i bygg og anleggssektoren, og som hushjelper. Migrantarbeiderne kommer fra land som Bangladesh, Thailand, Nepal og Filippinene.

Etter at Qatar ble tildelt fotball VM har fokuset blitt satt på migrantarbeidernes arbeidsforhold. Utover kritikken av arbeidsforholdene så har kafala-systemet fått mye fokus. Et system som har gjort det mulig for arbeidsgiver å frata migrantene pass. I tillegg må migrantene søke om exit-visa. Dette har låst migrantene til en arbeidsgiver med all makt over migrantene. Dette har av mange blitt sammenlignet med moderne slavearbeid. En ytterligere forsterkende faktor er at mange migranter må betale skyhøye rekrutteringsgebyrer til rekrutteringsbyråer i hjemlandet før de får jobb i Qatar. Dette har vært med på å låse migrantarbeiderne fast i uholdbare arbeidsforhold.

I tillegg har det vært store utfordringer med utbetaling av lønn og tilgang til rettslige virkemidler for å håndheve rettigheter for migranter.

Det ytre presset har ført til flere lovendringer i Qatar. Blant annet har kafala-systemet blitt avviklet for et stort flertall av migrantarbeidere. Samtidig har for eksempel ikke hushjelper, som i hovedsak er kvinner, ikke fått de samme rettighetene.

Det har blitt innført en midlertidig minstelønn som tilsvarer ca 207 Dollar i måneden. ILO jobber sammen med myndighetene i Qatar for å etablere en høyere og permanent minstelønn.

Selv om det er innført lovendringer så gjenstår det mange områder som må reguleres bedre enn i dag. Spesielt gjelder det alle de kvinnelige migrantarbeiderne som arbeider som hushjelper og som i dag knapt er omfattet av lovverket. I tillegg er det ingen garanti for at lovendringer fører til endringer på bakken over natten. Det må arbeides langsiktig og strategisk for å sikre best mulig resultater. Et eksempel er nettopp lovendringene knyttet til kafala-systemet. Selv om loven er endret er det mange migrantarbeidere som ikke har tilgang til eget pass fordi arbeidsgiver har konfiskert det.

LO mener derfor at presset på myndighetene for å styrke lovverket for migrantarbeidere må fortsette. Spesielt viktig blir dette arbeidet når fokuset etterhvert går over til selve fotball VM.

Kontakt