Offentlige innkjøpere henger etter i å etterleve folkeretten

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Debbie Hill/UPI/Shutterstock editorial / NTB

- Offentlige innkjøpere henger etter i å etterleve folkeretten

En ny rapport viser hvordan norske selskaper og offentlige innkjøpere henger etter i etterlevelsen av folkeretten. De spiller en viktig rolle for sivile i konfliktområder.

Internasjonalt

Den ferske rapporten «Folkeretten og næringsvirksomhet i konfliktområder» viser at norske selskaper og offentligere innkjøpere henger etter i etterlevelsen av folkeretten.

Som en del av LO-Kongressens Palestina-vedtak ble folkerettsekspert Mads Harlem og forsker Mark B. Taylor bedt om å utarbeide en rapport om Folkeretten og næringsvirksomhet i konfliktområder for LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

Sikre folkeretten

Formålet med rapporten er å peke på hvordan næringslivet og nasjonale og kommunale myndigheter kan styrke næringslivets etterlevelse av folkeretten i konfliktområder. Rapporten gir en oversikt over de viktigste reglene som finnes internasjonalt og hvordan disse reglene er gjennomført i norsk rett. Rapporten redegjør også for norske lover som kan sikre at selskaper respekterer folkeretten.

Næringslivets virksomhet spiller ofte en avgjørende rolle for at partene kan utføre de overgrepene mot sivilbefolkningen som vi ser i dagens konflikter, ifølge rapporten.

Også i Norge har vi eksempler på hvordan selskaper og offentlige innkjøpere overser disse bestemmelsene i deres virksomhet.

Rammer sivilbefolkning

Norsk våpenindustri har eksempelvis i mange år ikke påtatt seg et selvstendig ansvar i å hindre at deres varer og tjenester blir brukt mot sivile i for eksempel Jemen, på tross av at de handler direkte med ulike parter i denne konflikten. I tillegg mener Statens Innkjøpssentral og Norske tog at de ikke kan ekskludere tilbydere som medvirker til brudd på folkeretten i okkuperte områder i anbudsprosesser, heter det i rapporten.

Her kan du lese kronikken Norske selskaper og krig, publisert i Klassekampen 8. desember 2021. 

Kontakt