Militæret i Zimbabwe fengsler fagforeningsledere

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Illustrasjonsbilde fra fengslet fagforeningsleder
Illustrasjonsbilde

Militæret i Zimbabwe fengsler fagforeningsledere

LO ser med bekymring på den økte militære voldsbruken i Zimbabwe. Den siste uken har regjeringen i Zimbabwe gått til fysisk angrep på sentrale tillitsvalgte i fagbevegelsen, både i deres egne hjem og hos deres familier.

Internasjonalt

Presidentens manglende evne til å styre landet har ført til store demonstrasjoner i landet. Myndighetene gir flere i det sivile samfunn skylden for opptøyene, spesielt fagbevegelsen, kirken og studentene. Landsorganisasjonen i Zimbabwe, ZCTU, har i flere uttalelser meddelt at landet går i feil retning og at situasjonen for folk flest har blitt verre etter at Mugabe gikk av for ett år siden.  

Forrige tirsdag oppsøkte militæret familien til presidenten av ZCTU, Peter Mutasa, og flere av hans familiemedlemmer ble utsatt for brutal vold. Peter klarte å komme seg unna og gikl i dekning på hemmelig sted.

Peter Mutasa meldte seg frivillig til politiet i Harare fredag kveld med bistand fra Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR). Peter er tiltalt for å ha spredt en video på nett som oppfordrer til å demonstrere mot regjeringen. Dom ventes allerede søndag 26. januar.

Flere forbundsledere har opplevd det samme og det er uvisst hvem som har overlevd. Det er fortsatt en svært uoversiktlig situasjon. Myndighetene stengte internett og mobilnett forrige uke og det er fortsatt stengt denne uken.  

Generalsekretæren i ZCTU (Japhet Moyo) Japhet Moyo ble fengslet på flyplassen ved ankomst til Harare etter møter i Kina. Zimbabwe har et tett samarbeid med Kina. Han ble satt fri etter at hans mobil ble konfiskert for å sjekke hans kommunikasjon med fagbevegelsen i Zimbabwe. Han mente han ble sluppet fri enten for at de ikke ville vise Kina et dårlig ansikt eller at de ikke kunne bevise hans tilknytning til de siste demonstrasjonene. Japhet Moyo ble igjen arrestert mandag kveld da han kom hjem til sin familie. Han sitter nå i fengsel og LO venter på informasjon om hva som blir den nye tiltalen eller hva som skal til for å få ham frigitt. Foreløpig tiltale er at Japhet Moyo ikke har etterlevet respekten for den konstitusjonelle regjeringen.

Japhet Moyo og Peter Mutasa ble også i oktober i 2018 dratt ut av hovedkontoret og arrestert og torturert for å ha bidratt til en nasjonal streik. Japhet venter en dom på over 10 år, men grunnet uenigheter internt i rettssystemet om rettsprosess er rettssaken stadig blitt flyttet på. Under samme arrestasjon ble ZATUCs advokat forsøkt skutt av snikskyttere, men klarte å komme seg unna med skuddskade i bakhode.

Flere demonstrasjoner vil komme i tiden fremover og faren for økt eskalering av militært voldsbruk er høy.

LO følger utviklingen og har fulgt opp med å sende et protestbrev til Zimbabwes president, Emmerson Mnangagwa.

Internasjonal fagbevegelse (ITUC) om situasjonen i Zimbabwe

Kontakt