Markerer Verdensdagen mot barnearbeid

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
To indiske jenter i alderen 6 og 9 år.

Markerer Verdensdagen mot barnearbeid

ILO-konferansen markerer i morgen Verdensdagen mot barnearbeid. Dette gjøres med en tematisk diskusjon "together for a brighter future without child labour."

Internasjonalt

I 2002 lanserte Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) den første Verdensdagen mot barnearbeid, som markeres 12. juni hvert år.

The Global March

I 1997 marsjerte syv millioner mennesker over fem kontinenter, fra alle verdens hjørner, for å kreve en ILO-konvensjon som forbød de verste formene for barnearbeid. Mange av de som deltok i marsjen var barnearbeidere eller tidligere barnearbeidere. Siden den gang har tallet på barnearbeidere i verden gått ned fra rundt 260 millioner til ca. 152 millioner. Det i seg selv er en helt utrolig oppnåelse.

Som et resultat av denne bevegelsen mot barnearbeid fikk vi i 1999 konvensjon nr. 182 om forbud mot og umiddelbare tiltak for å avskaffe de verste former for barnearbeid (og et stort antall av verdens land har siden ratifisert denne internasjonale avtalen ILO-konvensjon 138 om minimumsalder for ansettelser.

Kampen fortsetter

Barn utsatt for barnearbeid går glipp av skolegang, helse og en trygg fremtid. En del mister også livet. De arbeider ofte under farlige arbeidsforhold med lange arbeidsdager. Mange blir utnyttet og får lite eller ingen betaling for det de gjør. Nettopp derfor fortsetter kampen mot alt barnearbeid med uforminsket kraft.

Om ILO-konferansen

Den internasjonale arbeidskonferansen er ILOs generalforsamling og holdes hvert år i Genève. Konferansen velger ILOs styre, vedtar budsjett (finansiert av ILOs medlemsland) og fremforhandler internasjonale arbeidsstandarder (konvensjoner og anbefalinger). Konferansen er et internasjonalt forum for arbeids- og sosiale spørsmål der føringene for ILOs arbeid fastlegges.

Den internasjonale arbeidskonferansen strømmes live. Følg den her.
Følg også konferansen i sosiale medier på emneknaggen #ILC2019 #ILO100

Kontakt