LO støtter Hviterusslands uavhengige fagbevegelse

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Portrettfoto Roger Heimli. Foto.

LO støtter Hviterusslands uavhengige fagbevegelse

I solidaritet med Hviterusslands befolkning fordømmer LO hviterussiske myndigheters forfølgelse av fagforeningsmedlemmer, ansatte og innbyggere som nå strømmer ut i gatene, protesterer fredelig og tar til streiker på arbeidsplassene, etter at presidenten erklærte seg som vinner av valget.

Internasjonalt

Nå er tiden for ytterligere internasjonalt press

Hviterussiske myndigheter har i årevis brutalt slått ned på utøvelse av grunnleggende menneskerettigheter, som retten til å streike og til å samles. Dette har blitt ytterligere forsterket etter protestene i kjølvannet av valgresultatet nå i august.

Roger Heimli uttaler at vi står sammen skulder ved skulder med både nordisk og europeisk fagbevegelse i kritikken av det sittende regimet, og viser til at LO fordømmer forfølgelsene og fengslingene av fagforeningsmedlemmer.

– Vi krever at alle de fredelige demonstrantene straks blir løslatt, sier Heimli.

– Støtten til det sivile samfunn må forsterkes, ikke minst til den den uavhengige fagbevegelsen i landet, som kjemper for å forsvare grunnleggende rettigheter under konstante trusler om vold, forfølgelse og fengsling, uttaler Heimli videre.

Og fortsetter:
–  Som i så mange andre lignende situasjoner ser vi at når diktatorer skal avsettes er det kraften fra den frie og uavhengige fagbevegelsen som er i front i kampen for demokrati og sosial rettferdighet.

– Vi er glade for at norske myndigheter støtter kravet til sanksjoner, men det er viktig at de nå utformes målrettet og effektivt, slik at de rammer regimet og ikke folket, understreker Heimli.

– Vi forventer også at norske myndigheter aktivt følger opp andre krav, som gjennomføring av frie og demokratiske nyvalg, samt en felles europeisk gransking av handlingene til de hviterussiske myndighetene under valget nå i august, avslutter Heimli.

Valgresultatet avvist som juks skapte umiddelbar reaksjon

Presidentvalget i Hviterussland ble avholdt 9. august. Valgkampen var preget av undertrykkelse av det sivile samfunn, med tilfeldige ransakelser, oppsigelser fra jobben, bøter og trusler. Hviterussland er ifølge Den internasjonale fagbevegelsesindeksen blant de farligste landene å være fagorganisert i.

Da valgkommisjonen kunngjorde at president Alexander Lukashenko skulle ha vunnet med godt over 80 prosent av stemmene ble resultatet umiddelbart avvist av opposisjonen, frontet av Svetlana Tikhanovskaja. Uavhengige målinger har vist nærmest motsatt resultat, med 70 prosents oppslutning til Tikhanovskaja. Titusener tok umiddelbart til gatene for å vise sin misnøye.

Politiet og sikkerhetsstyrkene gikk brutalt til angrep med batonger, tåregass og gummikuler mot både fredelige demonstranter, fagforeningsmedlemmer, journalister og fotografer. Bildene av de brutale overgrepene har gått verden rundt og har utløst skarpe fordømmelser.

På tross av voldsbruken har befolkningens protester bare økt og det er nå også iverksatt flere streiker i landet. De siste ukene har Hviterusslands befolkning reist seg opp og vist at president Lukashenko ikke har støtte i befolkningen.

Les LOs uttalelse på Hviterussland her

Les Nordisk fagbevegelse sitt brev her (pdf).

Les Europeisk fagbevegelse sitt brev til EU lederne her.

Kontakt

Kontakt