LO gir økonomisk støtte til de streikende i Myanmar

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

LO gir økonomisk støtte til de streikende i Myanmar

1.februar gjennomførte militæret i Myanmar et kupp. LO støtter, sammen med forbundene og gjennom internasjonalt samarbeid, de streikende og demokratibevegelsen i landet.

Internasjonalt

Møtt med vold

Kuppet var ifølge militæret nødvendig på grunn av utbredt valgfusk under valget der NLD (National League for Democracy Party) vant. Dette er blitt tilbakevist av internasjonale valgobservatører.

I etterkant av valget har det vært omfattende demonstrasjoner over hele Myanmar. Militæret har svart på dette med vold og undertrykkelse. Rundt 500 demonstranter har til nå blitt drept, og over 2.000 har blitt arrestert. Mange fagforeningsledere frykter for sine liv, og flere har måttet flykte fra landet.

Streik på fjerde måned

I tillegg til demonstrasjonene ble det gjennomført generalstreik til støtte for demokrati i Myanmar. Det var fagbevegelsen i samarbeid med Civil Disobedience Movement (CDM) som organiserte denne.

Streiken i Myanmar går nå inn i sin fjerde måned. Helt siden kuppet har arbeiderbevegelsen, inkludert Confederation of Trade Unions Myanmar (CTUM), koordinert streiken. Den har bidratt til å stenge ned transport, gruver, fabrikker, offentlig administrasjon og bankvesen.

Også arbeidere som ikke har mulighet til å streike tar gjennom sivil ulydighet. Noen nekter å utføre arbeid som gagner militærjuntaen, eller hindrer dem offentlige tjenester, som post og søppeltømming. Mange studenter, bønder og det sivile samfunn står også samlet mot militærjuntaen.

Får nå økonomisk støtte

LO støtter de streikende arbeiderne i Myanmar som kjemper for landets demokratiske framtid. Foreningsfriheten og retten til å organisere og forhandle kollektivt kan bare garanteres under et demokrati. Uten demokrati er det ingen fagforeninger.

Den internasjonal fagbevegelsen (ITUC) har oppfordret fagforeninger verden over til å bidra økonomisk til arbeidet for demokrati og fagforeningsrettigheter i Myanmar.

Sammen med en rekke andre forbund og fagforeninger, både her hjemme og globalt, har LO tatt oppfordringen og bidrar derfor til et streikefond for arbeidere i Myanmar.

Streikefondet støtter helsearbeidere, offentlige ansatte og andre arbeidere som ikke får lønn under streiken.

I tillegg til å støtte de streikende og demokratibevegelsen arbeider LO på andre mange andre arenaer. Blant annet gjennom internasjonal fagbevegelse om å få på plass treffsikre økonomiske sanksjoner mot militæret i Myanmar.

Kontakt