LO er bekymret for krigshandlinger i Vest-Sahara

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Istock

LO er bekymret for krigshandlinger i Vest-Sahara

LO er sterkt bekymret for meldingene om militære trefninger flere steder i Vest-Sahara langs Marokkos militære mur. LO mener norske myndigheter må legge press på Marokko for at de skal returnere til fredsforhandlingene og ta del i samtaler om en løsning som er i tråd med det saharawiske folkets rett til selvbestemmelse.

Internasjonalt

Vest-Sahara er Afrikas siste koloniterritorium. Da Spania trakk seg ut av det daværende Spansk Sahara på midten av 1970-tallet, rykket Mauritania og Marokko inn med militærstyrker samtidig som frigjøringsbevegelsen Polisario erklærte Vest-Sahara for selvstendig. Til tross for at den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) avviste kravene til både Mauritania og Marokko, fortsatte Marokko sin okkupasjon av Vest-Sahara. FN har flere ganger slått fast at Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara er i strid på folkeretten og at det saharawiske folk har rett til en folkeavstemming.

Uroen startet rett før helgen med at marokkanske sikkerhetsstyrker grep inn i en sivil saharawisk demonstrasjon i byen Guerguerat. Natt til lørdag bygget det seg også opp til demonstrasjoner i de okkuperte områdene. Begge partene beskylder hverandre for brudd på den våpenhvilen som ble inngått i 1991.

Talspersonen for FNs generalsekretær publiserte 13.11 en uttalelse der han ber om at partene besinner seg for å unngå en videre eskalering.

Hendelsene henger sammen med fastlåste fredssamtaler og økende frustrasjon blant saharawiene. Det har nå gått 18 måneder uten at FN har hatt en spesialutsending som skal bistå i forhandlingene. Marokko har avvist flere av kandidatene foreslått av FNs Generalsekretær og ønsker ikke å møte Polisario direkte.

LO fattet på kongressen i 2017 et vedtak om at det Saharawiske folk må få avgjøre sin egen fremtid gjennom en folkeavstemming.

Kontakt