LO er bekymret for utviklingen i Myanmar

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Trond Isaksen/LO

LO er bekymret for utviklingen i Myanmar

-Det som nå skjer i Myanmar er en kraftig påminnelse om at demokrati aldri kan tas for gitt, men må kjempes for hver dag, på alle nivå, sier andre nestleder i LO Roger Heimli.

Internasjonalt

Natt til mandag norsk tid erklærte militæret i Myanmar at de har tatt over makten og erklærte også et ett års lang unntakstilstand. Kuppet kom kun få timer før landets nyvalgte nasjonalforsamling skulle tre sammen for første gang. Militæret mente dette var nødvendig under dekke av påstander om omfattende valgfusk, selv om dette blir tilbakevist av den nasjonale valgkommisjonen.

Nasjonalligaen for demokrati vant valget

Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med Aung San Suu Kyi vant 356 seter, nærmere 80 prosent av setene som var på valg i det andre demokratiske valget etter nesten 50 år med militært diktatur. Hun er nå satt i husarrest sammen med andre ledere fra Suu Kyis parti. Valgoppslutningen var på hele 70 prosent, selv under strenge koronarestriksjoner.

-Hendelsene natt til mandag reverserer hele den politiske liberaliseringsprosessen som har pågått siden 2011, utdyper Heimli, som legger til at en ikke kan tillate at rå makt setter den positive utviklingen i stå.

Bekymret for fagbevegelsen

Det har vært kontakt med den største landsorganisasjonen Confederation of Trade Unions in Myanmar (CTUM). Foreløpige rapporter derfra tilsier at foreløpig er fagforeningslederne og tillitsvalgte i sikkerhet.

-Så langt vi vet har heldigvis ingen i CTMU blitt arrestert, sier Roger Heimli. Men det er klart at det dramatiske i situasjonen gjør at vi er bekymret. Vi fordømmer militærkuppet og står solidarisk med den demokratiske viljen til folket i Myanmar. Akkurat nå følger vi nøye med på situasjonen og håper at internasjonalt press fører frem slik at de demokratiske institusjonene og prosessene blir respektert, avslutter han.

CTUM ble tillatt i 2015 og har vært medlem av internasjonal fagbevegelse ITUC siden 2006. De er i dag representert i en mengde nasjonale komiteer. De var involvert i det som ble kalt 1988-bevegelsen som forsøkte å frigjøre landet fra militærdiktaturet. Det regimeskiftet tok 24 år hvor organisasjonen var i eksil. I dag har organisasjonen ca 70.000 betalende medlemmer og organiserer likt og ulikt – som bønder, matprodusenter, gruvearbeidere og servicearbeidere. Dette ifølge Handel og Kontor som var på delegasjonsbesøk i Myanmar i fjor. I 2016 vedtok HKs landsmøte å bevilge penger til demokratiutvikling i Myanmar.

Forbundsleder i HK Christopher Beckham sier til LO internasjonal at de arbeider for at prosjektet og samarbeidet fortsetter, selv med unntakstilstand.

– Det er viktig at fagbevegelsen er til stede i Myanmar for å hjelpe dem å bygge demokrati. Militærkuppet vi ser nå understreker bare dette, sier Beckham.

CTUM sendte fredag ut en pressmelding de de anerkjente valget og oppfordret til dialog og forhandlinger og å få fart i økonomien og snu fattigdomsutviklingen. De understreket at de vil fortsette med demokratiseringsarbeidet.

Norsk folkehjelp har vært i Myanmar siden 2004. De har blant annet opprettet et senter for demokratisk meningsbrytning, der frivillige organisasjoner kan organisere møter. Folkehjelpen forsøker å bidra til at offentlige institusjoner og privat sektor blir mer gjennomsiktige. Og at folk forstår hvilke rettigheter de har.

Internasjonal fagbevegelse fordømmer også militærkuppet og sier at det internasjonale samfunnet må utøve maksimalt press for å stanse og reversere det som nå skjer i landet.