Katastrofen i Jemen: Regjeringen må ta grep

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Istock

Katastrofen i Jemen: Regjeringen må ta grep

En varslet katastrofe: Vanlige jemenitter har mistet alt, fra slektninger og hjem til jobb og inntektskilder de siste årene. LO krever at Solberg-regjeringen må prioritere arbeidet med å finne en løsning og redde befolkningen.

Internasjonalt

En utslitt befolkning på randen av hungersnød

Snart seks år med krig har ført til at 80 prosent av befolkningen – 24 millioner mennesker – er helt avhengig en eller annen form for humanitær hjelp. En tredjedel av befolkningen står nå på randen av hungersnød. Over 200.000 mennesker er døde.  Jemen er nå verdens største humanitære krise.

Bakgrunnen er en militær konflikt mellom den Saudi-støttede regjeringen I Jemen og opprørere knyttet til Iran. Dette har endt i krig, økonomisk krise og kollaps i offentlige tjenester.

Giverlandskonferanse ble til dødsdom

Det har vært gjennomført flere giverlandskonferanse de senere årene, men katastrofen som utspiller seg har rett og slett ikke nådd frem nok til offentligheten. Dermed har heller ikke viljen til hjelp monnet. Selv før den siste giverkonferansen i februar, der det nå er åpenbart for alle at befolkningen er på vei mot en hungersnød verden ikke har sett like til siden 1980 tallet, kom det ikke inn på langt nær nok.

Generalsekretær i FN Antonio Guterres kaller det skuffende resultatet av giverlandskonferansen for en dødsdom for landet og befolkningen.

Norge har mulighet til å påvirke

Nylig ble Norge valgt for to år til å sitte sammen med de fem faste medlemmene av FNs Sikkerhetsråd. Sikkerhetsrådet kalles verdens mektigste rom. Det kan vedta bestemmelser som er bindende for alle FNs medlemsstater. LO mener at det er viktig at regjeringen bruker dette rommet til å løfte frem situasjonen Jemen.

LO stiller krav til utenriksminister Søreide

LO har sendt nytt brev til Utenriksminister Ine Eriksen Søreide der vi tar opp den uholdbare situasjonen i Jemen. I brevet peker vi særlig på tre områder:

  • LO ber regjeringen om å straks sette katastrofen i Jemen høyere på den politiske dagsorden. Nye signaler fra Biden-admistrasjonen gir grunn til håp og større handlingsrom.
  • LO mener at Norge må bruke setet i FNs sikkerhetsråd ta initiativ til å få slutt på konflikten i Jemen. Gjennom å legge ytterligere press på partene, spesielt den Saudi-Arabiske alliansen som også USA, Frankrike og Storbritannia har støttet med etterretning, logistikk og våpensalg.
  • LO ber den norske regjeringen bidra til fortsatt å holde den norske humanitære støtten til Jemen på et høyt nivå. Det er dypt tragisk at FNs giverlandskonferanse for Jemen fikk inn langt mindre penger enn forventet.
  • LO ber regjeringen fortsette støtten til FNs spesialutsendings arbeid for å få til en permanent våpenhvile, demilitarisering og en felles samlingsregjering.

De grunnleggende årsakene til konflikten i Jemen handler om politisk og økonomisk misnøye hos befolkningen. Det handler om fattigdom, arbeidsledighet, vannmangel, korrupsjon og om mangel på demokrati og politisk representasjon. Bare en bred og inkluderende politisk løsning kan få slutt på denne krisen. Det er viktigere enn noensinne at regjeringen prioriterer dette arbeidet, før det er for sent.

Kontakt