Irak - Grove brudd på barns rettigheter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av Irakisk by.

Irak - Grove brudd på barns rettigheter

På vegne av nordisk fagbevegelse uttrykte norsk LO dyp bekymring for grove brudd på barns rettigheter i Irak. - Irakiske myndigheter må handle umiddelbart slik at rekrutteringen av barn til væpnede konflikter stanser, sa Nina Mjøberg, seksjonsleder på LOs internasjonale avdeling på ILO-konferansen 2019.

Internasjonalt

Komiteen for oppfølging av konvensjonene hadde Irak på dagsorden på årets ILO konferanse. Temaet var brudd på irakiske barns mest grunnleggende rettigheter.

Gjentatte rapporter fra FN-systemet, blant annet FNs generalsekretærs rapport om barn i væpnede konflikter, bekrefter grove brudd på barns rettigheter i Irak. Gutter helt ned i 12-årsalderen blir rekruttert og brukt i militære operasjoner av blant annet ISIS og selvforsvarsgrupper som støtter irakiske sikkerhetsstyrker.

- Irakiske myndigheter har Ikke vist noen politisk vilje til å endre disse grupperingenes bruk av barnesoldater. Straff for å bruke barn i væpnede konflikter, farlig arbeid og prostitusjon må etableres og håndheves, sa Nina Mjøberg. Hun understreket i sitt innlegg at personer som rekrutterer barn under 18 år må straffeforfølges og straffes.

- Det er også høyst nødvendig at irakiske myndigheter bedrer tilgangen til grunnleggende utdanning for alle barn. Også i konfliktområder, og for jenter.

Les Nina Mjøbergs innlegg i sin helhet her.

Kontakt