Hviterusslands diktator er desperat

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto alle rettigheter: humanrightshouse.org

Hviterusslands diktator er desperat

Fagbevegelsen krever stopp i den nye bølgen av trusler, fengsling og trakassering av tillitsvalgte og aktivister. Angrepene på uavhengig media vi nå ser vitner om et presset og desperat regime.

Internasjonalt

Den 16. februar gjennomførte hviterussiske myndigheter en samordnet aksjon mot sivilsamfunnet i alle de store byene i landet. Aksjonen var et nytt forsøk fra diktatoren på å kvele organisasjons- og ytringsfriheten i Hviterussland.

Fagforeningskontor raidet og journalister arrestert

I tre timer ransaket myndighetene kontorene til journalistenes forening BAJ. Medlemsinformasjon, dokumenter og utstyr ble beslaglagt. Etterpå ble kontorene forseglet og stengt. Hovedkontoret til den uavhengige hviterussiske radio- og elektroniske industriarbeiderforeningen REP ble også ransaket. Også de ansattes hjem ble invadert og ransaket.

I begge fagforeningene ble flere medlemmer og ansatte arrestert. Deres utstyr og personlige eiendeler ble konfiskert. Bakteppet er protestene i august der en hel verden ble gjort oppmerksom på protestene etter presidentvalget. Få stolte på valgresultatet. Svært mange aktivister ble internert og trakassert da svaret fra Lukasjenko-regimet på protestene var opptrapping av aggressiv og antifaglig aktivitet. Mange av de som ble fengslet nå 16. februar var journalister som filmet og dokumenterte disse protestene. Disse risikerer nå opp til to års fengselsstraff.

Regimets etterforskningskomite gransker "lovbrudd"

Ifølge den offisielle uttalelsen fra etterforskningskomiteen i Hviterussland er ransakelsene angivelig knyttet til en straffesak som er åpnet i forbindelse med protestene. Den skal undersøke det de anser som lovbrudd knyttet til «organisering og forberedelse av handlinger som grovt bryter med den offentlige ordenen og/eller aktiv deltakelse i disse aktivitetene”, samt “finansiering av protestene”.

Hensikten er å skremme og lamme aktiviteter

I følge Internasjonal fagbevegelse ITUC virker det mer som om hensikten er å straffe fagforeninger, menneskerettighetsforkjempere og uavhengige journalister for deres fredelige og legitime arbeid, gjennom å skremme dem og lamme deres aktiviteter.

LO støtter uttalelsene fra ITUC om å respektere internasjonale forpliktelser og grunnleggende rettigheter gjennom FNs arbeidslivsorganisasjon ILO. Videre kreves det at alt konfiskert utstyr returneres. Alle som har blitt arrestert må løslates umiddelbart og undertrykkingen og trakasseringene må opphøre.  

Les mer her, her og her

Kontakt