LOs konsulent i Midtøsten Nadia Shabana har tett kontakt med både familie og kolleger i de okkuperte områdene i disse dager, og hun forteller at hun er svært bekymret for hva som vil skje om smitten får utvikle seg ukontrollert, spesielt under de kummerlige forholdene folk lever under i Gaza.
Samtidig rapporteres det om israelske myndigheter som på den ene siden er helt avhengig av innsatsen fra palestinske arbeidstakere, men som dumper de rett over grensa uten hjelp eller oppfølging ved det minste tegn på symptomer på Koronasmitte. Videoer som har gått viralt og som viser syke som ikke får hjelp, har ført til nye uroligheter.
Nadia forteller at i begynnelsen av mars lovde israelske myndigheter å la palestinske arbeidere få reise inn i Israel, med tilrettelagte tiltak for beskyttelse. Det ble opprettet en avtale der arbeidere utstedes et midlertidig 24 timers pass, som gir mulighet for overnatting i Israel.
Tiltaket var ment å hindre smitte gjennom mindre forflytting frem og tilbake over sjekkpunktene ved grensa. Arbeiderne ble samtidig lovd at de ville bli ivaretatt med tilrettelagte fasiliteter, samt kost og losji. Israel trenger palestinske arbeidere, spesielt for å opprettholde aktiviteten innen bygg og anlegg og i landbruket, og for mange palestinere er dette samtidig eneste mulighet til å forsørge seg selv og familien, noe som er ekstra viktig nå som arbeidsledigheten stiger som et resultat av pandemien.
"Dessverre oppfylte ikke de fleste israelske arbeidsgivere lovnadene de ga om å skaffe adekvat innkvartering for arbeidere, og heller ikke skaffet de mat, drikke eller mulighet til å kontakte sine familier” uttaler Kav LaOved, en israelsk hjelpeorganisasjon.
I tillegg blir arbeidere med feber eller andre symptomer dumpet rett over på palestinsk side av sperringene, ofte ute av stand til å ta vare på seg selv.
Palestinske arbeidere er nå på vei tilbake fra Israel til den okkuperte Vestbredden etter at det ble kjent at syke arbeidere har blitt dumpet og forlatt på sjekkpunkter i den såkalte grønne sonen. Dette har utløst nye uroligheter blant palestinere. Etter at et videoopptak gikk viralt og som viser en åpenbart syk arbeider ute av stand til å ta vare på seg selv ble liggende på bakken i timevis like ved et sjekkpunkt i Ramallah-området, har stadig flere stilt spørsmål ved Israels behandling av de palestinske arbeiderne.
"I lys av den pågående utviklingen i Israel, med forventede begrensning i bevegelsesfrihet, ber vi alle palestinske arbeidere om å returnere til sine hjem for deres egen sikkerhet," uttalte den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh. Nå har de palestinske myndighetene derfor beordret alle innbyggerne som jobber i Israel om å komme tilbake til Vestbredden der de blir satt i en obligatorisk 14-dagers karantene, under trussel om straff.
Som et svar på videoen om arbeideren og den dårlige behandlingen av palestinske arbeidere, ga palestinsk LO, PGFTU, en uttalelse som fordømmer Israel for ikke å oppfylle sine forpliktelser overfor de palestinske arbeiderne. Generalsekretæren for PGFTU Shaher Saad sier at arbeiderne ikke får tilgang til de enkleste sanitære tiltak som vann og såpe, og flere er tvunget til å sove i pappesker.
Shaer legger til at Israel til og med har tydd til å åpne deler av grensemurene med hensikt for å få arbeidere å komme inn Israel ulovlig; "De ville gjøre hva som helst for at arbeidene på byggeplassene ikke stopper opp". PGFTU oppfordrer arbeiderne til å komme tilbake til Vestbredden da arbeidsstedene deres i Israel ikke er trygge.
Offisielt er 160 palestinere smittet og en palestinsk kvinne er død. Minst ni palestinere på Gazastripen er også smittet med viruset. Det regnes med store mørketall.
På Gazastripen med mer enn to millioner innbyggere finnes det testsett for færre enn 200 personer og det er rundt 20 tilgjengelige pustehjelpmaskiner.
Gitt den allerede vanskelige humanitære situasjonen og høye befolkningstettheten, kan et utbrudd på Gazastripen bli katastrofalt, med mangelfulle sykehus, få pustemaskiner og der flertallet av befolkningen er fattige og lever under trange og kummerlige forhold.
Blant annet er 90 prosent av tilgjengelig vann forurenset og udrikkelig. FN advarte allerede før pandemien om at området vil bli ubeboelig innen utgangen av 2020. Den israelske blokaden har ifølge lokale myndigheter ført til 45 prosent mangel på medisinske forsyninger i Gaza. Innbyggerne er naturligvis svært bekymrede og redde.
"Hvis viruset kommer inn i Gaza og sprer seg, vil det kunne komme helt ut av kontroll", sier Majdi Thuhair, talsperson for helsemyndighetene i Gaza. han frykter at den alvorlige mangelen på ressurser og personell ville gjøre det nesten umulig å håndtere et utbrudd.
Men noe gjøres. Med hjelp fra Verdens helseorganisasjon (WHO), har en skole i Rafah blitt gjort om til et provisorisk sykehus, komplett med en intensivavdeling med 36 senger som kan tilby intensivbehandling, samt 30 senger for pasienter med mer moderate symptomer.
Det er en start, men selvsagt ikke i nærheten av hva som kan komme til å trenges, avslutter Nadia.