Forrædertiltalene trukket tilbake

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av en delegasjon med faglige tillitsvalgte fra Norge og Zimbabwe
Foto: Linda Reinholtsen, LO - Kampen er ikke over med dette, men det er likevel et stort skritt mot organiseringsfrihet i Zimbabwe, sier Peggy Hessen Følsvik. Her sammen med generalsekretær Japhet Moyo i midten bak, og andre representanter fra ZCTU. Forbundslederne Trine Lise Sundes i HK i Norge, Anita Paula Johansen i Arbeidsmanden, og Ulf Madsen i FLT var også med på møtene med ZCTU i Sør-Afrika tidligere denne måneden.

Forrædertiltalene trukket tilbake

Onsdag denne uka møtte generalsekretæren og presidenten i Zimbabwe Congress of Trade Unions, ZCTU, i retten tiltalt for landsforræderi.

Internasjonalt

- Tiltalene om landsforræderi var fullstendig grunnløse, og et forsøk fra myndighetenes side på å misbruke rettsvesenet for å ramme oss. Vi har holdt på med helt vanlig fagforeningsarbeid, sier Japhet Moyo, generalsekretær i CZTU.

Bakgrunnen for tiltalene var demonstrasjoner i januar i år. ZCTU, som tilsvarer norsk LO, arrangerte demonstrasjoner mot kraftig prisvekst og økonomisk krise. To år etter at diktator Robert Mugabe mistet makten, har både den økonomiske, sosiale og politiske situasjonen i landet forverret seg kraftig. Det førte til en bølge av protester som myndighetene i Zimbabwe har slått hardt ned på.

- En stor seier

Da ZCTU-lederne og deres advokater møtte opp i retten onsdag, var det imidlertid ingen dommer til å ta saken. Etter noen timer ble det kunngjort at staten trekker forræderi-tiltalen mot Japhet Moyo og Peter Mutasa.

- Dette er en stor seier for oss, fagbevegelsen og våre fagforeningskollegaer fra hele verden som har støttet oss, sier Japhet Moyo.

- Gratulerer til ZCTU for en stor seier for fagbevegelsen, og ikke minst en lettelse for Japhet og Peter som risikerte fengselsstraffer på 25 år. Kampen er ikke over med dette, men det er likevel et stort skritt mot organiseringsfrihet i Zimbabwe, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun møtte tidligere denne måneden ZCTU i Johannesburg, og er rystet over forholdene fagbevegelsen i Zimbabwe jobber under.

I tillegg til fengsling, grov vold og en rekke tiltaler mot fagforeningsrepresentanter, har generalsekretær Japhet Moyo mottatt dødstrusler rettet mot seg selv og familien. Blant annet konkrete trusler om at datteren på 13 kan bli gjengvoldtatt.

12-åring truet med gjengvoldtekt grunnet fraens fagforeningsarbeid

-Veldig bekymret over vold

Samme dag som tiltalene mot ZCTU-ledelsen ble trukket tilbake, slo politistyrker ned på et møte utenfor opposisjonspartiet MDCs lokaler med brutal vold.

Videoer og bilder viser kvinner og menn i alle aldre bli slått til blods av menn i uniformer med batonger og pisk.

- Samtidig som vi er glade for ZCTU-lederne ikke lenger har forræderi-tiltaler hengende over seg, så er vi veldig bekymret over volden i Zimbabwe, og vi kommer til å følge situasjonen nøye, sier Peggy Hessen Følsvik.

LO støtter organisasjonsfrihet, likestilling og demokratioppbygging i Zimbabwe.

- I tillegg jobber vi gjennom FN-systemet og andre internasjonale fora med å legge press på myndighetene i Zimbabwe for å holde våre fagforeningskollegaer trygge, sier Hessen Følsvik.