Faglig arbeid i koronaens tid - Peru

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Fra en favela i Lima, Peru. Fattigdommen er stor og boforholdene trange. Foto: Istock

Faglig arbeid i koronaens tid - Peru

Peru sliter med stor ulikhet, og er preget av korrupsjonsskandaler, samt politisk og sosial uro. Utstrakt kriminalitet og narkotikahandel, der politiet og sikkerhetsstyrkene regelmessig anklages for vilkårlig fengsling, tortur og andre overgrep, er dagligdags, ikke minst mot urbefolkningen. Med et slikt bakteppe, hva skjer da i koronaens tid, og hvordan jobber våre faglige partnere der for å hjelpe situasjonen?

Internasjonalt

Regjeringen i Peru erklærte tidlig unntakstilstand for å konfrontere Korona og smitte, i  utgangspunktet frem til april, men nå forlenget. Dette innebærer obligatorisk portforbud og sosial isolering for alle landets 32 millioner innbyggere. Folk kan kun forlate hjemmet for å gå på jobb dersom de jobber innen helse, apotek, bank, media og tele, og da utstedt med et spesielt transittkort.

CGTP (Confederación General de Trabajadores del Peru) er LOs faglige partner og den største fagorganisasjonen i landet med røtter tilbake til 1929 og et medlemstall på rundt 600.000. CGTP møtte sammen med de andre fagforeningene regjeringen den 31. mars i det såkalte formannskapet for Ministerrådet. Koronaepidemien var tema.  

CGTP reiste i møtet flere saker, først og fremst behovet for å beskytte ansatte i utsatte stillinger både økonomisk og helsemessig. De pekte på helsearbeidere og ansatte i offentlig sektor, men også ansatte innen eksport av landbruksvarer, offentlig renhold, husarbeidere, byggbransjen, og innen drikkevann. Uavhengige arbeidere i uformell sektor både på landsbygda og i byen, ble også fremhevet som spesielt utsatte grupper som må få økonomisk hjelp nå. Det store flertallet av den økonomisk aktive befolkningen i Peru arbeider i nettopp uformell sektor.

CGTP understreket at det spesielt i disse tider er viktig å styrke og ikke svekke tilsynsordningene. I denne sammenheng krever de fordobling i innsatsen til tilsyn i Arbeidstilsynet og i Arbeidsdepartementet. Det for å overse at arbeidsgivere overholder reglene for å respektere arbeidernes liv og helse, samt unngå manglende betaling av lønn og usaklige oppsigelser av arbeidstakere under påskudd av pandemien. CGTP mener dette skjer i alarmerende stigende grad og frykter for sysselsettingen og arbeidstakerrettigheter for de allerede rammet av pandemien.

Fagforeningene tok også opp det presserende behovet for reell dialog. Sosialdialogen i Peru gjøres gjennom det såkalte Nasjonale Arbeidsråd, men CGTP mener dette nå må bli mer forpliktende og håndfast.

Per 31. mars er det rapportert 41 dødsfall og 1.323 bekreftede tilfeller. Det fryktes store mørketall.

 

 

Økonomiske tiltak igangsatt av Perus regjering:
  • Det gis et finansielt nødtilskudd på 380 Soles (1.150 NOK) til 2,7 millioner familier i husholdninger regnet som fattige eller ekstremt fattige.
  • Etter denne nødstøtten for de første 12 dagene har regjeringen nå innvilget en ekstra bonus på samme beløp.
  • Regjeringen gir en bonus på 720 Soles (2.150 NOK) til 800.000 uavhengige eller uformelle arbeidere som kompensasjon for obligatorisk sosial isolering.
  • Regjeringen har også opprettet et Business Support Fund for mikrobedrifter på 300 millioner Soles (890 MNOK) som tar sikte på å garantere kreditt, samt å restrukturere og refinansiere gjeld.