Fagbevegelen i Zimbabwe på terrorlisten- LO reagerer

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
#solidarity4zimbabwe Foto fra høyre; Generalsekretær i ZCTU Japhet Moyo, LO Leder Hans- Christian Gabrielsen og Leder av ZCTU Peter Mutasa

Fagbevegelsen i Zimbabwe definert som terrororganisasjon

LO reagerer sterkt på regjeringen i Zimbabwes nye angrep på fagbevegelsen. I et land preget av politisk, økonomisk og humanitær krise velger President Mnangagwa å sette landsorganisasjonen ZCTU på landets terrorliste, og ZCTU lederen Peter Mutasa lever nå på flukt, etterlyst av politiet.

Internasjonalt

31. juli planla ZCTU å gjennomføre en protest mot den omfattende korrupsjonen blant politikere og militæret og for å vise sin motstand mot landets økonomiske kollaps. 27. juli gikk regjeringspartiet ZANU-PF hardt ut og hevdet at fagbevegelsen (ZCTU) er en Trojansk hest for MDC-Alliance og at de er en terrororganisasjon.

Flere av ZANU-PFs egne ministre og presidentens støttespillere har de siste månedene blitt avslørt av etterretningen for å ha støttet demonstrasjonen. Barne- og helseminister Cleveria Chizema og dommer Tendai Savanhu ble suspendert fra sentralstyret til ZANU-PF.

En nervøs diktator tyr til drastiske grep
Etterretningen skal ha funnet flere mobiliseringsplakater og løpesedler om demonstrasjonen, samt reklame for visepresident Constantino Chiwenga som ny president. Dette har resultert i at også Chiwenga nå er ekskludert fra sentralstyret, formelt som en pliktfraskrivelse på grunn av «dårlig helse».

At også nære allierte av presidenten jobber bak hans rygg gjør President Mnangagwa nervøs. Presidenten ga etterretningssjefen Isaac Moyo, i Central Intelligence Organisation (CIO), ordre om å ta kontroll over situasjonen ved å aktivere "Ferris". Ferris er Zimbabwes spesialstyrke bestående av 2000 soldater, kommandert til å pågripe og utøve vold mot aktivister, journalister og forfattere.

Som en del av opptrappingen etter 31. juli aksjonen ble #solidarity4zimbabwe lansert på twitter og flere har lagt ut dokumentasjon på brutale overgrep utført av militære og politi. Flere kjente artister og politikere i Zimbabwe og i Sør-Afrika deltok i kampanjen. Også Malawis President Lazarus Chakwera deltok i kampanjen med svar om at den økonomiske krisen i Zimbabwe gjør at folket flykter over til Malawi.

I et forsøk på å stoppe den planlagte markeringen publiserte politiet i Zimbabwe en liste over ettersøkte for korrupsjon og terrorisme. ZCTU og lederen av ZCTU Peter Mutasa ble satt på denne listen. Årsaken er de mobiliserer sine medlemmer til å gjennomføre protester mot regjeringens politikk. Regjeringspartiet ZANU-PF mente også at ZCTU er en terrororganisasjon finansiert av internasjonale aktører i et forsøk på å svekke presidenten og true landets innbyggere.

Hva gjør fagbevegelsen?
Peter Mutasa og generalsekretær Japhet Moyo har helt siden listen ble publisert levd i skjul med sin familie. ZCTU uttaler: "Vi er kalt terrorister fordi vi ønsker å beskytte arbeidernes rettigheter. Er dette noe reell forskjell fra hva fagbevegelsen opplevde under koloniseringsregime under Rhodesia? Loven er tydelig på at ZCTU er en lovlig fagbevegelse. Våre handlinger er legitime"

Ett av hovedutfordringene for arbeidstakere i Zimbabwe er mangel på stabil valuta. I dag er man lovpålagt til å følge landets Band notes.

Utfordringen med denne valutaen er at dens formelle verdi i banken er 1/14 av USD, men folk flest får lønn utenfor bankvesenet og der er verdien 1/50 av USD. ZCTU og medlemsforbundene ser ikke meningen med lønnsforhandlinger i forbindelse med kollektive forhandlinger, da verdien av beløpene for lengst er borte innen avtalene er ferdig forhandlet.

ZCTU har prioritert å fremme nye økonomiske reformer til Tripartite Negotiation Forum (TNF). ZCTU krever at landet må tilbakeføre USD som hovedvaluta inntil landets økonomi er stabil nok til å håndtere en egen nasjonal valuta.

Regjeringskontrollerte media brukes av myndighetene for å fremme egen politikk og motbevise beskyldningene om blant annet omfattende korrupsjon.

ZCTU mobiliserer medlemmene, noe som er helt avgjørende for å nå frem med deres økonomiske politikk, men ikke minst også for å få satt dagsorden og motgå budskapene regjeringen kommer med.

Siste måneders angrep på tillitsvalgte:

6. juni gikk 13 sykepleiere til streik for å få verneutstyr og utbetalt lønn. Streiken førte til at 12 fagforeningsledere ble arrestert og venter fortsatt på å få saken opp i retten.

12. juli brøt sivilt militær seg inn i huset til ZCTUs president Peter Mutasa på natten i et feilet kidnappingsforsøk. Da de ikke klarte å lokalisere han vandaliserte de bilen som hans sto utenfor.

17. juli ble hjemmet til fagforeningslederen Obert Masaraure i Amalgamated Rural Teachers Union (ARTUZ) vandalisert på natten av sivilt militær.

Kort om sanksjoner mot Zimbabwe

Flere land har innført sanksjoner mot Zimbabwe som reaksjon på landets brudd på menneskerettigheter og arbeidsrettigheter. USA har sanksjoner mot 61 personer og bedrifter innen regjeringspartiet ZANU-PF, forsvarsindustrien, mineral, gruve, jern og bommulsindustrien. 4. august ble også en av President Mnagagwes nærmeste venner, investoren Kudakwashe Tagwirei satt på listen. Tagwirei forvalter Presidentens egen formue på 500 millioner USD. EU og Storbritannia har lignende sanksjoner. Norge avventer handel og invisteringer med Zimbabwe i påvente av at Zimbabwe følger internasjonale forpliktelser.

Regionale aktører kan bidra til løsning

Sør-Afrika
Det er i dag flere regionale aktører som kan bidra til politiske løsninger i Zimbabwe. ZANU-PF har en felles frigjøringshistorie med African National Congress (ANC) i Sør- Afrika fra tilbake til 1980 tallet, noe som gjør at det fortsatt er et snev av dialog der. ANC har tradisjonelt vært svært lite villig til å kritisere sine naboland, inkludert Zimbabwe. Men Sør- Afrika opplever stadig økende antall flykninger fra Zimbabwe, og historiene om vold, overgrep og tortur har nå også nådd ANC.

ANC generalsekretær Ace Magashule kom i august med en fordømmelse av utviklingen i Zimbabwe. Sør- Afrikas president Cyril Ramaphosa har uttrykt sin skepsis ved å sende delegasjoner til Zimbabwe for å kartlegge situasjonen. Likevel uttalte Presidenten støtte til Zimbabwes regjering om å oppheve sanksjonene i et forsøk på å bekjempe Covid-19 under FNs generalforsamling den 23. september.

Congress of South African Trade Unions (COSATU) har i stor grad fulgt ANCs linje om Zimbabwe og har frem til nå vært avventende til utviklingen. Når nå ANC har kommet mer på banen har også COSATU tatt initiativ. Den 19. august inviterte de over 80 land til å møtes om situasjonen i Zimbabwe. Målet er å få til et globalt faglig samarbeid for økt internasjonalt press mot regjeringen i Zimbabwe.

Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC)
Det var knyttet spenning til om SADC sitt årlige høynivåmøte i august kunne komme frem til noen retning for en løsning. Zimbabwes president var tydelig i sin tale i at det ikke er en krise i landet og at de trenger heller ingen hjelp. Sør- Afrika kunne brukt muligheten til å legge press i møtet, men møtereferatet så langt tilsier at det ikke kom noe ut av de samtalene.

African Union (AU)

Afrikas Union (AU), har uttalt at de følger utviklingen og anbefaler regjeringen i Zimbabwe til å følge landets lovverk. Ut over dette er det liten vilje til å ta tak i problemstillingen innen det kommer noe mer fra SADC. Sør- Afrikas president Cyril Ramaphosa leder presidentskapet i African Union.    

Hva gjør LO?
LO er i tett dialog med fagbevegelsen i Zimbabwe og har et omfattende prosjekt med ZCTU for å styrke fagbevegelsens rolle. Det innebærer rekruttering, tariffdannelse, likestilling og å styrke ZCTUs politiske gjennomslag. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sendte 25. september et brev til Zimbabwes president med skarp kritikk av landets angrep på fagbevegelsen. Les brevet her

LO er en aktiv pådriver i å få den norske regjeringen til å bidra med et større internasjonalt press mot regjeringen i Zimbabwe. Samarbeidet med NGOer og landsorganisasjoner er også godt, blant annet Fellesrådet for Afrika, SAIH, Australske APHEDA, Olaf Palme Center, ITUC, nederlandske FNV, LO og TCO i Sverige. LO bidrar også til å presse EUs forhold til Zimbabwe gjennom engasjementet i Zimbabwe European Network.

Flere muligheter for å støtte opp om det internasjonalt presset
ZCTU og LO oppfordrer alle til å delta aktivt. Det kan blant annet gjøres gjennom å publisere støtteerklæringer på twitter og facebook med emneknagg #solidarity4zimbabwe og #ZimbabweanLivesMatter og legge til @_AfricanUnion, @SADC_News,@ZctuZimbabwe, @euinzim,@UNZimbabwe

Mer informasjon, intervjuer og videomøter fra fagbevegelsen i Zimbabwe finner du her på ZCTUs Facebook side

 

Kontakt