Europeisk fagbevegelse sammen mot homohets

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Stian Olsen

Europeisk fagbevegelse sammen mot homohets

Hva LO og europeisk fagbevegelse gjør for å bekjempe økende hets og diskriminering av skeive, var tema på LOs event under Oslo Pride.

Internasjonalt

LO i Viken og LO sentralt satte fagbevegelsens kamp mot diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på agendaen under Oslo Pride. Panelet diskuterte den urovekkende utviklingen for minoriteter og skeive vi ser i flere europeiske land. Hatvold, såkalte LHBT-frie soner i Polen og nye lover som skal begrense menneskerettighetene til homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede var tema.

Hatet mot skeive øker i mange land

Michalina Marczak, skeiv aktivist som nå tar doktorgrad i psykologi ved NTNU, og Adam Rogalewski aktivist og fagforeningsmann, fortalte begge om oppveksten i Polen. Adam, som arrangerte den første Pride i Krakow tidlig på 2000-tallet mente at lite egentlig har endret seg fra den gang. De ble angrepet av steinkastende nynazister og måtte ha politibeskyttelse.

EU-medlemskapet tvang frem et noe bedre vern for skeive, men de siste årene har framveksten av høyrepopulistiske partier kommet til makten ved å bevisst nøre under disse holdningene. Rogalewski understreket hvordan fagbevegelsen er en viktig motstemme både i Polen, men også på europeisk og internasjonalt nivå. Michalina Marczak fortalte om resultatet av de nye medielovene der regjeringen har full kontroll over de statlige radio- og fjernsynskanalene. Hun sjokkerte publikum i salen med historier over hvor grov og systematisk propagandaen mot skeive er.

Den polsk-norske filmregissøren Igor Devold kunne bekrefte og advarte samtidig om hvordan jødeforfølgelsene begynte med et forbud mot jøder å sitte på benker i parkene i Berlin, ti år senere kom holocaust. Devold mente  fagbevegelsen må ta en enda mer aktiv rolle. Han var også opptatt av polske arbeideres rolle og status i Norge, og viste blant annet til måten importsmitte omtales oppleves som stigmatiserende.

Likestillingsansvarligrådgiver i LO Synnøve Konglevoll og LO-advokat Tina Storsletten Nordstrøm fulgte opp innleggene med hvordan arbeiderbevegelsen arbeider for skeives rettigheter. Storsletten Nordstrøm påpekte blant annet at Norge gir skeive et ganske godt rettsvern mot diskriminering, men det er svært få som reiser sak. Dermed finnes det lite rettspraksis. Den nylig avsagte #metoo-dommen i Høyesterett har vært viktig for kampen mot seksuell trakassering. LO-advokaten oppfordret salen til å bidra til at også saker om diskriminering av LHBT-plusspersoner kan reises enten i nemnda eller løftes inn i retten via fagforeningen.

Konglevoll viste til at det nå foregår et viktig arbeid der arbeidsgivere må oppfylle en forsterket aktivitets- og redegjørelsesplikt, som skal gjelde alle diskrimineringsgrunnlag. Her har den skeive bevegelsen og fagbevegelsen en viktig jobb å gjøre i fellesskap i årene framover. Da det ble åpnet opp for innlegg fra salen, pekte flere på betydningen av at tillitsvalgte blir bedre skolert, og også på den måten bidra til at alle kan føle seg trygge på jobben.

Kontakt

Kontakt