Etiopia - fra fredspris til borgerkrig

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Illustrasjon: Olav Andresen, LO

Etiopia - fra fredspris til borgerkrig.

Statsminister og fredsprisvinner Abyi Ahmed erklærte onsdag 4. november krig mot egen befolkning etter angrepet på en militærbase nord i Etiopia i Tigray regionen. Konfliktnivået mellom etniske grupper har eskalert etter at presidenten kom til makten 2018. Fagbevegelsen maner til dialog.

Internasjonalt

Det hele startet som en konflikt om årets parlamentsvalg. Regjeringen utsatte valget til 2021 grunnet Covid-19. I Tigray regionen mente den lokale regjeringen, ledet av Tigray People's Liberation Front (TPLF), at utsettelsen var grunnlovsstridig.

TPLF har flertall i Tigray regionens parlament og er den eneste, av landets 10 regioner, som ikke støtter regjeringspartiet. TPLF trosset regjeringen og gjennomførte eget valg i regionen 9. september. Regjeringen i Addis Abeba svarte ved å vedta TPLF som en ulovlig organisasjon. Etter regionsvalget uttalte TPLF at de ikke anerkjenner Etiopias sittende regjering. Regjeringen responderte med å true med å omdisponere statsbudsjettet for Tigray regionen, noe som fikk TPLF til å uttale at «regjeringens handling er en krigserklæring».

Få uker etter beskyldningene og anklagene tok lokale TPLF- styrker kontroll over regjeringens militærbase i Tigrays hovedstad, Mekelle. Selv om Tigray regionen kun er på ca. 5 200 000 millioner innbyggere, besitter regionen store deler av Etiopias militære utstyr og spesialsoldater etter en mangeårig krig mot Eritrea. Dette gjør at situasjonen fort kan gå over til en større borgerkrig. Statsministeren har likevel mobilisert til full krig mot Tigray regionen.  

Etiopias statsminister bruker nå alle midler til å sverte Tigray regionen. FNs nødhjelpskontor OCHA meldte at matutdeling for flere hundre tusen blir hindret på grunn av konflikten og det over tid kan ramme over 9 millioner mennesker. I tillegg beskylder landets statsminister TPLF i å ha finansiert Oromo Liberation Army (OLA) til å gjennomføre en massakre mot landsbyen Gawa Qanqa i Guliso. En massakre som drepte over 50 sivile 1. november. Vitner forteller om at regjeringens militærstyrker, som skulle beskytte landsbyen, trakk seg ut rett før angrepet.  

Selv om etiopiske tropper ønsker å avsette TPLF-ledelsen raskt, vil TPLF- lojalister trolig oppnå vedvarende væpnet motstand. Den form for angrep på en region kan også få kjedereaksjon i andre regioner.  Tigray er også grense til Eritrea, hvor fredsprosessen pågår. En prosess som fort kan endres om det militære nærværet øker.

Fagbevegelsen i Etiopia, Congress of Ethiopian Trade Unions (CETU) har et regionskontor i Tigray. CETUs regionsjef for Tigray var på representantskapsmøte til CETU i Addis Abebe under angrepene. Han melder at det nå er umulig å få kontakt sin familie og all kommunikasjon og veinett inn til Tigray er stengt. 

CETU har tradisjon for å være en støttespiller for, den til enhver tid, sittende regjering. CETU støttet også TPLF når de regjerte sammen med flere partier under regjeringskoalisjonen Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF). Statsministeren endret koalisjonen i 2019 til Prosperity Party. TPLF mente sammenslåingen var ulovlig og trakk seg ut av alt samarbeid.

Fagbevegelsen er kritisk til de voldelige konfliktene som har oppstått. CETU maner til dialog og viser til regjeringens arbeid for nasjonal dialog. Utfordringen til nå har vært at Tigray i liten grad er inkludert i denne dialogen og det ser heller ikke ut til at regjeringen ønsker dem velkommen.

Kontakt