Dypt bekymret for palestinernes situasjon

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Shaher Sae'd, generalsekretær i PGFTU, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ashraf Awer, styremedlem i PGFTU på årets ILO-konferanse.
Shaher Sae'd, generalsekretær i PGFTU (t.v), LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (i midten) og Ashraf Awer, styremedlem i PGFTU (t.h) møttes under årets ILO-konferanse. Foto: Ida Viksveen Larsen.

Dypt bekymret for palestinernes situasjon

- Jeg er dypt bekymret for palestinernes situasjon. Den stadige ekspansjonen av ulovlige bosettinger, og den israelske okkupasjonenes innvirkning på palestinsk økonomi og arbeidsmarked er uholdbar, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Internasjonalt

LO-lederen hadde møte med palestinsk fagbevegelse under ILO-konferansen i Genève. Representantene fra The Palestinian General Federation of Trade Unions (PGFTU) berettet om en fredsprosess som etter alle solemerker er død. Det bekreftes også av ILOs generalsekretærs årlige rapport «The situation of workers of the occupied Arab territories».

- ILOs generalsekretær er svært tydelig i sin rapport. Det palestinske arbeidsmarkedet er i krise. Sysselsettingen ligger på 32 prosent, som er verdens nest laveste. I Gaza er situasjonen katastrofal. Over halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, arbeidsledigheten blant unge og kvinner nærmer seg 70 prosent og infrastrukturen er i en elendig forfatning.

- Menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter har lenge vært offer for okkupasjonen. Det kan ikke fortsette. Disse grunnleggende rettighetene må respekteres, avslutter Hans-Christian Gabrielsen.

Noen hovedfunn i ILOs generalsekretærs årlige rapport «The situation of workers of the occupied Arab territories»:

  • BNP per innbygger i Gaza ligger i dag 40 prosent under nivået i 2005.
  • Lønnsnivået i Gaza ligger 36 prosent under Vestbredden. Gjennomsnittslønnen i Gaza er 70 ILS. På Vestbredden ligger den på 113 ILS og i Israel og i bosettingene på 245 ILS
  • Bygging av bosettinger har økt. Ferdigstilte boenheter på Vestbredden økte med 28 prosent i 2018. For første gang på 16 år ble det også gitt tillatelse til nybygging i Hebron.
  • Bosettervolden på på Vestbredden økte med 69 prosent fra 2017 til 2018.
  • Rundt 127 000 palestinerne som arbeider i Israel eller i bosettingene.
  • De siste tilgjengelige data tilsier at rundt 18 400 barn er offer for barnearbeid i de okkuperte områdene.

Les ILOs generalsekretærs årlige rapport «The situation of workers of the occupied Arab territories».

Kontakt