Cuba lider under den amerikanske blokaden

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Istock

Cuba lider under den amerikanske blokaden

USA har besluttet full implementering av Helms-Burton loven av 1996 som i praksis begrenser tilbakeføring av midler, import av matvarer, import av olje og besøk av turist skip og gir eksilcubanere rett til å kreve tilbake "konfiskerte eiendommer". Loven begrenser tilbakeføring av midler tjent i utlandet til USD 1000 hver 3. måned. Blokaden har medført at det ikke er tilgjengelige varer og tjenester å få kjøpt på Cuba.

Internasjonalt

Presidenten, Miguel Diaz Canel, ble gjenvalgt i oktober 2019 og er sammen med lederen av kommunistpartiet, Raoul Castro den som sitter med den reelle makten i landet. Den nye maktstrukturen i Cuba er mer desentralisert enn tidligere og separerer den overordnede og utøvende makt klarere, samtidig som den er mye mindre personfokusert enn det forrige regimet. Strukturen består nå av presidentembetet, statsråd, ministerråd, generalforsamling og statsminister valgt av ministerrådet. Kommunistpartiet vil fortsatt bli ledet av Raul Castro inntil han går av i 2021.  Lederen av Landsorganisasjonen CTC  (Workers' Central Union of Cuba) sitter både i politbyrået og i ministerrådet.

 

Cuba innførte en ny grunnlov 19. april 2019, for første gang siden 1976. Grunnloven presiserer at Cubas mål ikke lenger er å bygge et kommunistisk samfunn, men et sosialistisk samfunn. Russland vil igjen knytte nærmere bånd til Cuba, og Kina er også engasjert på Cuba. Forskjellene på Cuba har økt vesentlig med tilnærming til private virksomheter (ikke statlige) hvor folk ofte tjener 10 ganger mer enn hva de tjener i statlig sektor. Mange må ha flere jobber og det "grå/svarte markedet" florerer. Den private (ikke statlige sektor) utgjør nå et sted mellom 10 og 15% av det samlede bruttonasjonalproduktet på Cuba og økonomien drives i retning av uformell sektor. En taxisjåfør (med to mastergrader) kan tjene opp til 600 Euro i måneden der en anstendig levelønn for en familie er 200 Euro. Dette medfører at mange må ha flere jobber og at det "gråe/svarte markedet" florerer. Den private utgjør nå et sted mellom 10 og 15% av det samlede bruttonasjonaltproduktet på Cuba og økonomien drives i retning av uformell sektor.

 

Prosjektsamarbeidet mellom CTC og LO

 

Morten Hova ved LOs internasjonale avdeling var med en faglig delegasjon på Cuba nå i november. Der besøkte de blant annet fagbevegelsen CTC. I møtene ble mange ulike problemstillinger tatt opp, blant annet blokaden, de økende forskjellene og dens konsekvenser for vanlige cubanere.  Norske forbund som er eller har vært engasjert i samarbeid med forbund på Cuba er Fagforbundet, Handel og Kontor, NNN, IndustriEnergi og Postkom. Prosjektsamarbeidet mellom CTC og LO er basert på regler og rapporteringssystemer administrert av NORAD. Prosjektene er til støtte for organisasjonsutvikling, tillitsvalgtskolering, styrking av fagbevegelsens rolle i arbeidslivet, herunder for eksempel kunnskap om kollektive forhandlinger og tariffavtaler.

Les mer her