Colombia: Volden må stoppe nå

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Istock

Colombia: Volden må stoppe nå

I brev fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik utrykker LO sin støtte og solidaritet med folket og fagforeningene i Colombia. Siden 28. april har de protestert fredelig i gatene. Regjeringen har svart med voldelige spesialstyrker.

Internasjonalt

Generalstreik møtt med vold

Det startet som en protest mot høyere skatter. Den høyreradikale regjeringen under president Duque foreslo i april økte skatter for å styrke statens finanser under pandemien. Forslaget ville ha rammet fattige arbeidere ekstra hardt og ytterligere øke de dype ulikhetene i landet.

Det fikk fagbevegelsen til å erklære generalstreik og å sette i gang store demonstrasjoner. Studenter, urfolk og andre grupper sluttet seg etter hvert til.

Forslaget ble delvis trukket av Duque, men protestene har vokst i styrke. Det er nå blitt til en folkebevegelse mot de kolossale forskjellene i samfunnet. De krever omfattende sosiale reformer. Colombia er det landet i Latin-Amerika med de nest største sosiale forskjellene.

Regjeringens svar med voldelige spesialstyrker har allerede kostet minst 28 mennesker livet. Det er meldt om mer enn 1089 tilfeller av vold, ifølge Den internasjonal fagbevegelsen (ITUC).

LO-lederen protesterer

Peggy Hessen Følsvik uttrykker i brevet støtte til landsorganisasjonen CUT (Central Unitaria de Trabajadores de Colombia) og de andre fagforeningene i Colombia, samt deres rett til fredelige demonstrasjoner.

LO støtter samtidig ITUCs krav til regjeringen og president Duque om at undertrykkelsene må stoppe. Videre må byområder som er blitt beleiret demilitariseres, de fryktede spesialstyrkene må trekkes tilbake og de ansvarlige for volden må straffes. Partene må møtes til forhandlingsbordet og retten til fredelige protester må garanteres.

President Duque voldsomme svar på protestene med bruk av militær styrker har skapt sterke reaksjoner langt utover fagbevegelsen. FNs høykommissær for menneskerettigheter uttaler «sjokk» over politiets maktbruk.

Også EU, FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner oppfordrer til å unngå vold mot de protesterende, fordømmer den og ber presidenten heller iverksette forhandlinger med partene.

Les brevet fra LO her 06.05.21.pdf

Kontakt