13-åring truet med gjengvoldtekt på grunn av farens fagforeningsarbeid

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bongani Moyo er traumatisert etter truslene

13-åring truet med gjengvoldtekt på grunn av farens fagforeningsarbeid

Fagforeningsleder Japhet Moyo mottar flere dødstrusler mot seg og sin familie fra det han mener er sikkerhetsstyrkene i Zimbabwe. «Hvis du ikke tar til fornuften, kommer vi til å gjengvoldta den vakre datteren din».

Internasjonalt

Japhet Moyo er generalsekretær i Zimbabwe Congress of Trade Unions, ZCTU, som tilsvarer norsk LO.

Japhet Moyo har fått flere dødstrusler rettet mot barna sine på grunn av sitt fagforeningsarbeid.

En delegasjon fra LO møtte nylig Moyo og andre fagforeningsrepresentanter i Johannesburg i Sør-Afrika.

10. oktober litt over klokka 10 på formiddagen tikker det inn en SMS på Moyo´s mobil:

«Når du går til fagforeningsmøtene, tenk rasjonelt. Ta ingen irrasjonelle, politiske, selvmordsaktige beslutninger, fordi vi kommer til å komme etter deg».

20 minutter senere tikker en ny melding inn:

«Hvis du fortsetter å oppføre deg som en klovn når du kjører din hvite Prado ADQ 2851 (Moyos bil og registreringsnummer) med den vakre datteren din til skolen, og du fortsetter å ta dumme beslutninger på fagforeningsmøtene, så kommer vi til å gjengvoldta datteren din. Vi har alle detaljene og bevegelsene».

- Traumatisert

- Datteren min på 13 er traumatisert. Vi måtte fortelle om trusselen for å beskytte henne. Hun kunne ikke gå på skolen eller andre aktiviteter hun tidligere deltok på, og vi må tenke nøye gjennom hvem hun omgås med, forteller Moyo.

Fagforeningslederen tar også andre forholdsregler. Han kjøper aldri mat eller vann fra samme leverandør, av frykt for forgiftning.

I Zimbabwe har de erfaringer med at fagforeningsrepresentanter og andre som protesterer har forsvunnet tidligere, for aldri å komme tilbake. Ingen vet hva som har skjedd med de som er bortført.

- Kvinner har blitt voldtatt tidligere. Familiene til de som har forsvunnet har fått trusler på forhånd. Det er slik sikkerhetsstyrkene operer. Så jeg har ingen tvil om at de som leverer disse truslene til meg og min familie, har faktiske intensjoner om å gjennomføre, sier Moyo.

Japhet Moyo har levert truslene til ILO, FNs arbeidslivsorganisasjon, samt levert anmeldelse til politi i Zimbabwe. I tillegg står han fram med truslene i media for at de som står bak skal holdes ansvarlig, skulle noe skje med ham selv eller familien.

Trusselbrevet
Dette trusselbrevet med en kule ble levert til Japhet Moyos hjem i juli i år. Her står det at barna kan komme til å bli spist av ville katter.

For farlig for LO å dra til Zimbabwe

LO har over lang tid støttet fagbevegelsen i Zimbabwe. Sammen med blant annet NORAD støtter LO oppbygging av demokrati, organisasjonsfrihet og likestilling.

- I tillegg jobber vi gjennom FN-systemet og andre internasjonale fora for å belyse situasjonen til våre fagforeningskamerater i Zimbabwe. Jeg er virkelig rystet over hva Japhet og andre fagforeningsledere utsettes for. Og at de på tross av dette fortsetter det viktige fagforeningsarbeidet, er utrolig imponerende, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO.

Hun ledet delegasjonen fra LO som skulle besøke ZCTU i Zimbabwe. Én uke før planlagt ankomst, kom det signal fra arbeidsministeren i Zimbabwe om at det ville være for risikabelt for LO-delegasjonen å reise inn til Harare. Derfor ble møtene flyttet til Johannesburg i Sør-Afrika.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) og Handel og Kontor i Norge samt Terje Olav Olsson og Peggy Hessen Følsvik fra LOs valgte ledelse deltok på møtene.

- Det er grusomme historier vi hører fra Zimbabwe. Det er dessverre alt for mange som utsettes for lignende historier. Det aller viktigste vi kan gjøre er å sørge for at alle disse historiene blir kjent, slik at vi kanskje kan få en forbedring, sier Trine Lise Sundes, leder i Handel og Kontor i Norge.

- Vi tar disse sakene opp i de internasjonale foraene som vi er med i. Vi kan ikke alltid forandre politiske forhold innad i landene, men det betyr utrolig mye for de enkelte fagforeningene og enkeltmedlemmene at vi støtter dem og ser problemene deres, sier Anita Paula Johansen, leder i NAF.

Ulf Madsen, leder i FLT, er rystet over å høre om den økonomiske og politiske situasjonen i Zimbabwe, samt de vanskelige forholdene for fagforeningsarbeid i landet.

- Jeg synes det er rart at slike ting fortsatt skjer i 2019. Det viktigste vi kan gjøre som fagbevegelse nå, er å vise solidaritet, sier Madsen.

Farligere enn under Mugabe

Da Mugabe ble satt av i et militærkupp for 2 år siden, tentes håp om bedre tider, slik den nye regjeringen hadde lovet. Frie valg, respekt for menneskerettigheter og økonomisk vekst. Det motsatte skjedde. Den økonomiske og politiske situasjonen enda verre enn den var under diktator Robert Mugabe. Arbeidsledigheten har steget fra et skyhøyt nivå, samtidig som verdien av lønningene og pensjonene har stupt og landet igjen er inne i en periode med hyperinflasjon.

Det har ført til en rekke demonstrasjoner, som fagforeningsledere og studenter har fått skylda for.

Feilslått valutapolitikk har utradert verdien av den lokale valutaen. En pensjonist som for et halvt år siden fikk det som tilsvarer 80 dollar i måneden, får nå utbetalt det som tilsvarer 4 dollar. Samtidig har prisen for et brød steget fra 1 til 15 dollar.

Ved sykehusene finnes det ikke medisiner, og legene er i streik. Kvinner som skal føde må ta med seg 20 liter vann, 10 liter bensin og alt annet de trenger selv.

- Situasjonen i Zimbabwe er skrekkelig, og den forverres. Det er et giftig politisk miljø, og mye farligere å drive fagforeningsarbeid enn det var under Mugabe, sier Japhet Moyo.

20. november skal han nok en gang i retten. Denne gangen tiltalt for landsforræderi, som har en strafferamme på 25 år i fengsel.

- Jeg er forberedt på det verste, avslutter Moyo. 

LO-delegasjonen som møtte fagforeningslederne fra Zimbabwe i Sør-Afrika er rystet over hva som skjer i Zimbabwe. LO støtter sammen med Norad organisasjonsfrihet, menneskerettigheter og likestilling i Zimbabwe. Foran fra venstre: Miriam Katumba, leder for ZCTUs kvinnekomité, Alice Gondwe Siame, rådgiver for LO i Afrika, John Chirendra, 2. Nestleder i ZCTU og Terje Olav Olsson, LO-sekretær.  Bak fra venstre: Linda Reinholdtsen, kommunikasjonsrådgiver LO, Trine Lise Sundnes, leder i HK i Norge, Olav Andresen, Afrika-rådgiver i LO, Anita Paula Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, NAF, Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU, Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO, Last Tarabuku, leder samfunnspolitisk avdeling ZCTU og Ulf Madsen, leder i Forbundet for Ledelse og Teknikk, FLT.

LO-delegasjonen som møtte fagforeningslederne fra Zimbabwe i Sør-Afrika er rystet over hva som skjer i Zimbabwe. LO støtter sammen med Norad organisasjonsfrihet, menneskerettigheter og likestilling i Zimbabwe. Foran fra venstre: Miriam Katumba, leder for ZCTUs kvinnekomité, Alice Gondwe Siame, rådgiver for LO i Afrika, John Chirendra, 2. Nestleder i ZCTU og Terje Olav Olsson, LO-sekretær.

Bak fra venstre: Linda Reinholdtsen, kommunikasjonsrådgiver LO, Trine Lise Sundnes, leder i HK i Norge, Olav Andresen, Afrika-rådgiver i LO, Anita Paula Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, NAF, Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU, Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO, Last Tarabuku, leder samfunnspolitisk avdeling ZCTU og Ulf Madsen, leder i Forbundet for Ledelse og Teknikk, FLT.

Arrangement:

Kontakt