Likelønnsdagen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: stock.adobe.com LIKELØNNSDAGEN: Til tross for fagforeningenes innsats og en frontfagsmodell som gagner alle arbeidstakere, ser man en bekymringsfull utvikling der lønnsgapet mellom menn og kvinner knapt blir mindre.

Fra 17. november jobber kvinner gratis

Lønnsgapet mellom kvinner og menn blir knapt mindre. Hvorfor er det sånn? Og hva skal til for at gapet raskere skal bli mindre?

Et likestilt arbeidsliv

17. november ble Likelønnsdagen market i Norge. Fra denne dagen jobber kvinner i prinsippet gratis ut året, på grunn av lønnsgapet mellom kvinner og menn. Kvinner tjener om lag 87% av det menn gjør.  

LO, Fellesforbundet, Handel og Kontor, FO og Fagforbundet arrangerte et frokostseminar om LIkelønnsdagen. 

Se opptak av arrangementet her. 

Flest kvinner som er lavtlønte

Kvinner i Norge er overrepresentert blant de lavtlønte, og blant arbeidstakere som forblir lavtlønte også når de passerer 40-50 år. Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst blant de med bachelor og lengre utdanning.

Til tross for fagforeningenes innsats og en frontfagsmodell som gagner alle arbeidstakere, ser vi en bekymringsfull utvikling der lønnsgapet knapt blir mindre. Andelen lavtlønte har også økt i de senere årene.

Mindre forskjeller i Norge, men likevel langt fra likelønn

Den koordinerte og sentraliserte lønnsdannelsen i Norge, det vi kaller frontfaget, har gitt oss mindre forskjeller enn i andre land. At den konkurranseutsatte industrien går i front og forhandler om lønn som blir normgivende for resten av oppgjørene, er unikt i verdenssammenheng. 

MEN veien til likelønn går likevel for sakte. I fjor markerte vi likelønnsdagen den 15. november og i år ble den arrangert 17. november. Det er flere av oss som er utålmodige!

Kontakt