Norden trenger deg

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Norden trenger deg

- Vi skal gjøre vårt som ledere. Men den nordiske modellen bygger på samarbeid og folkelig deltakelse. Det betyr deg, skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en felles kronikk i Dagsavisen med de andre nordiske sosialdemokratiske partiledere og ledere i fagbevegelsen.

Den norske modellen

Anledningen er årsmøte i SAMAK, Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité som arrangeres i Helsinki 28.-29. januar.

Les kronikken i sin helhet her.

Norden trenger deg

Vi skal gjøre vårt som ledere. Men den nordiske modellen bygger på samarbeid og folkelig deltakelse. Det betyr deg.

Vi er stolte over at de nordiske landene topper nesten alle lister over verdens beste land å leve i. Det er ingen selvfølge. Det skyldes vanlige menneskers harde arbeid. Det skyldes at vi over tiår med fremsynt politikk, har mobilisert til innsats for likhet, frihet og fellesskap.

I Norden har vi det bra, fordi god politikk og brede, ansvarlige arbeidslivsorganisasjoner som løfter alle grupper, gir resultater.

I både Danmark, Finland, Norge og Sverige er de sosialdemokratiske partiene størst. Islandske Samfylkingen er nest største parti. Vår fagbevegelse i Norden har 5 millioner medlemmer, og styrken ligger i vårt samarbeid. Dermed har vi et særlig ansvar.

Vi er optimistiske for fremtiden. Den nordiske modellen virker. De fleste er i jobb. Vi har utviklet et unikt sosialt sikkerhetsnett. Vi står godt rustet for det grønne skiftet. I Norden er vi ikke bare effektive, men best på utjevning og likestilling.

Mulighetene fremover er historiske. Med vår høye kompetanse og åpenhet for teknologi kan vi gjøre verdens beste samfunn enda bedre. Flere og mer lærerike jobber, bedre skole, omsorg og helsetjenester, raskere transport og nye offensiver på klima og miljø.

Vi skryter av Norden, men altfor mange sliter fortsatt med usikker eller manglende jobb, dårlig arbeidsmiljø, dårlig råd, vanskelig tidskabal, og med diskriminering. Barn og unge er særlig utsatt, og i Helsingfors vil vi sette dem øverst på dagsorden.

Samtidig øker samfunnsutfordringene. Klimaproblemene står i særklasse. Økt internasjonal spenning, sosial dumping og kommersialisering av velferden skaper uro. Migrasjon må møtes med bedre politikk. Ulikhetene øker, vi har flere fattige, men også flere med milliardformuer. Høyreekstreme har flyttet frem sine posisjoner.

Derfor må vi sikre og forbedre den nordiske modellen.

Vi skal gjøre vårt som ledere. Men den nordiske modellen bygger på samarbeid og folkelig deltakelse. Det betyr deg.

De politiske valgene er avgjørende. I 2019 har vi nasjonale valg i Danmark og Finland og lokalvalg Norge. 26. mai er det Europaparlamentsvalg i Danmark, Finland og Sverige, som blir viktigere enn før. Norden må få en tydeligere stemme i den tøffe politiske kampen i Europa for et stabilt, demokratisk og sosialt EU, mot konservative og høyrenasjonalistiske krefter.

Å legge stemmeseddelen i urnen er avgjørende, men ikke nok. En god fremtid avhenger av medlemmer, tillitsvalgte og deltakere i politiske partier og i fagbevegelsen. Vi trenger ditt innspill og dine ideer, din kritikk og ros, og vi trenger deg for å mobilisere politisk engasjement i familien, blant venner og på jobben.

Vi trenger deg som ønsker fortsatt anstendig arbeid, velferd og trygghet i Norden og i ditt lokalmiljø. Ikke minst hvis du er ung og har initiativ.

Fremtiden må vi skape selv og sammen, ellers gjør andre det.

Hans-Christian Gabrielsen, leder LO Norge
Jonas Gahr Støre, partileder Arbeiderpartiet
Antti Rinne, partileder Socialdemokraterna Finland 
Logi Einarsson, partileder Samfylkingin Island 
Stefan Löfven, partileder Socialdemokraterna Sverige 
Lizette Risgaard, leder FH Danmark 
Jarkko Eloranta, leder FFC/SAK Finland
Karl-Petter Thorwaldsson, leder LO Sverige